TAKKER FAMILIEN: – Uten familiene våre hadde dette ikke blitt en suksess. De har vært veldig viktige for oss, sier Angelita Eriksen, gründer av Lofoten Seaweed (til høyre). Her sammen med medgründer Tamara Eriksen. Foto: Ellen Dokk Holm

Angelita blir ofte spurt om hvorfor hun turte å starte en gründerbedrift.

– For meg handler det heller om at jeg ikke kan la være å prøve.

I 2015 flyttet Angelita Eriksen hjem til Lofoten Oslo for å jobbe med tang og tare og etablerte selskapet Lofoten Seaweed. Pappa, bror, en god venn og mannen til medgründeren har bidratt til at de har kommet langt på kort tid.

Venninnen Tamara Singer, som kommer fra New Zealand, kom raskt inn i bedriften fordi hun har spist tang hele livet med en mor fra Japan og hadde mye kunnskap om alger. Etterhvert flyttet også Tamara med mannen sin, Erik Magnus Samland, oppover til Lofoten fra Oslo.

– Vi ville skape noe nytt, forteller Eriksen.

TANG I MATEN: Gründerne av Lofoten Seaweed, Tamara Singer og Angelita Eriksen, selger tørket tang fra Lofoten. Foto: Monika Kjendalen

Uten familien – ingen suksess

Familie og venner har vært veldig viktige for oss

Gründerne høstet selv tang og tare fra havet, de fikk låne en tom bygning for å tørke tangen og de snakket med lokale kokker, fiskere, næringssjefen i kommunen og rådgivere fra Innovasjon Norge.

– Men uten familiene våres hadde dette ikke blitt en suksess. De har vært veldig viktige for oss, sier Eriksen.

Med appen Puls får du full oversikt over bedriftens økonomi

Tanglukt i hele huset

Eriksen forteller at mannen til Tamara er den som har vært mest utsatt for gründer-jobbingen og fått merke den døgnet rundt, i helger og ferier.

Erik Magnus har indirekte blitt en del av Lofoten Seaweed

– Erik Magnus har måttet ta støyten på kveldstid for å ta seg av barna når vi jobber. Han har indirekte blitt en del av Lofoten Seaweed, sier Eriksen.

Gründerne snakker ofte med hverandre på telefon på kveldstid for å ta avgjørelser.

– I tillegg har Erik Magnus hatt tang på lager i sitt eget hus og fått tang-lukta i hele huset. Han har fått kjørt seg og kjent det på kroppen slik som vi har holdt på.

GIFT MED EN GRÜNDER: Erik Magnus Samland er gift med en av gründerne i Lofoten Seaweed, Tamara Singer, og har indirekte blitt en del av bedriften. Foto: DNB

Uten pappa hadde det ikke gått

I dag har de to gründerne én fast ansatt, men i tillegg har de mange som hjelper dem.

– Vi har ofte har besøk av frivillige som ønsker å bo kortere perioder i Lofoten og vil jobbe for oss. Det kan være marinbiologer, kokker og fotografer, sier Eriksen.

Pappa har overført sin havkunnskap til oss

Også pappaen til Angelita, Angel Eriksen, som er pensjonert fisker, har stilt opp på mange plan. Med kunnskap som går i muntlig arv.

– Pappas havkunnskap er ikke skrevet ned og noe han har overført til oss. Hans fiskeredskaper, kunnskap om fiskeplasser og hvor det er tang og tare, har kommet godt med.

I tillegg har den pensjonerte fiskeren alltid vært der når det trengs.

– Han er på land når vi kommer inn, hjelper oss med å losse og med heisekrana. Sier at vi ikke skal dra på havet når det er for skummelt. Han har kommet og berget meg når jeg har hatt problemer i straumen, og han har reparert båter. Uten han hadde det ikke gått, forteller Eriksen.

TANG I MATEN: Lofoten Seaweed selger blant annet ulike tang-salter. Foto: Monika Kjendalen

Folk blir glade for å hjelpe til

Gründeren forteller at venner har kjørt varer til Svolvær eller tatt med produktene på flyet til Oslo. Andre venner er ekspert på varme og har hjulpet til med å lage tørkerom til bedriften. Eriksens bror, Øystein Eriksen, er en handy-man og har bidratt med å løse mange praktiske utfordringer.

– Av og til er det vanskelig å spørre om hjelp, men alle har blitt glade for å bli spurt. Vi føler at vi må klare oss selv, men de vil oss vel og bidrar stort, sier Eriksen.

TANG FRA LOFOTEN: Tørket tang som gründerne i Lofoten Seaweed selger til restauranter og kokker. Foto: Monika Kjendalen

Flakstad kommune

Flakstad kommune har også bidratt til at Lofoten Seaweed har klart å komme seg opp og stå.

– De har åpnet dører for oss, gitt oss økonomisk støtte til båt, gitt oss råd og hjelp og vi har hatt tett dialog med næringssjefen, forteller Eriksen.

Flakstad kommune ønsker å se nyskapning rundt havbruk og ønsker at bedrifter i kommunen kan utnytte ressursene i havet.

– Kommunen ønsker at vi skal skape arbeidsplasser og vise ungdommen at det går an å lykkes med noe nytt her i Lofoten.

NYE ARBEIDSPLASSER I LOFOTEN: Gründerne av Lofoten Seaweed på pakkeriet. Foto: DNB

God venn ble økonomi-mentor

På økonomi-siden har gründerne fått hjelp av en god venn, Christian Paulsboe.

– Han har blitt vår mentor. Vi har jobbet detaljert med budsjetter og produksjonskostnader. Vi har regnet på hva vi kan klare og har endret på ting underveis, sier Eriksen.

Gründerne har akkurat begynt å ta ut lønn og har jobbet ved siden av som fysioterapeuter.

– Vi har investert alt tilbake inn i selskapet og har jobbet så rimelig som mulig. Vi har ikke hatt lån og hatt gode folk rundt oss hele veien.

– Dere er så tøffe

Eriksen forteller at mange mener gründerne er tøffe som tør å satse på å skape sine egne arbeidsplasser.

– Vi får hele tiden høre at vi er så tøffe fordi vi tør å gjøre dette. For meg handler det heller om at jeg ikke kan la være å prøve. Noen ganger har jeg en følelse i kroppen som kjennes som om jeg er en del av noe større. Dette er så viktig for meg, så hvis jeg feiler så vet jeg i alle fall at jeg gjorde mitt beste.

Nå har gourmetrestauranter, delikatessebutikker og hobbykokker tatt i bruk tang fra Lofoten Seaweed i sine retter.

– Jeg er blitt en tangnerd, forteller den entusiastiske gründeren av Lofoten Seaweed.  Tang og tare er et superfood full av viktig næringsstoffer, avslutter Eriksen.

Gründerne av Lofoten Seaweed: – Tang og tare har blitt trendy i maten

Norsk superkokks bærekraftige erstatning for salt

Slik blir din bedrift bærekraftig på 1-2-3

Les også