MESTRING: Trine Lyreks filosofi har ikke hatt noe med penger og karriere å gjøre. Hun vil at gjestene skal ha en følelse av glede, mestring og utfordring. På Facebook skrev noen at Trasti&Trine skaper livsglede i Alta. Det varmet, og er den beste lønnen hun noen gang har fått. Foto: Alf Ove Hansen

 

Hun sparer til pensjon, men livet vil alltid handle om hundekjøring og gode gjesteopplevelser for reiselivsgründer Trine Lyrek.

– Jeg var som ung mest redd for lån. Da jeg tok mitt første studielån, jobbet jeg hele sommeren etter for å betale det tilbake!

Trine Lyrek har tatt mange valg i livet, økonomiske og jobbmessige. På DNB Altas arrangement 8.mars fortalte hun om livet som gründer , om å være kvinne i et mannsdominert hundekjører-miljø og personlig økonomi. Hun var en av de første kvinnene som kjørte Finnmarksløpets lengste løp på 1200 kilometer, hun har fullført verdens lengste hundeløp Iditarod i Alaska og bygd opp en anerkjent reiselivsbedrift i Alta – som hun nå har sammen med mannen og kokken Johnny Trasti.

Det varmet, og er den beste lønnen jeg noen gang har fått

Lånte hunder

– Min filosofi har ikke hatt noe med penger og karriere å gjøre. Jeg vil at gjestene mine skal ha en følelse av glede, mestring og utfordring. Det skal selvsagt gå rundt i et firma, men det er dette som virkelig gir meg noe. På Facebook-siden vår skrev noen at vi skaper livsglede i Alta. Det varmet, og er den beste lønnen jeg noen gang har fått, fortalte Trine.

Et viktig råd på seminaret, er å ikke ta opp mer lån enn en klarer å betjene. Trine Lyrek har vært bevisst på pengebruken, og bygd opp bedriften litt etter litt. Hunder ble lånt av venner, gjestene skiftet klær i hennes eget hus og en lavvo kom på plass.

– Vi har bygd ut etter hvert som Trasti&Trine har vokst. Nå har vi lån. Vi har også et AS, så nå har vi fått en veldig god pensjonsplan på plass. Da jeg startet for meg selv, tenkte jeg ikke på det, sier 47-åringen.

HUSKY: Livet mitt vil nok alltid handle om hunder, sier Trine Lyrek.. Foto: Alf Ove Hansen

Slapper av med maraton

Hun tror derimot ikke at hun egentlig noen gang vil bli pensjonist, i alle fall ikke for å gjøre noe annet. Livslykken er på plass, med bedrift som gleder, hus på drømmeplassen, over 50 hunder og familie.

– Livet mitt vil nok alltid handle om hunder, og å gi gjestene våre gode opplevelser. Dersom jentene mine overtar, så vil jeg gjerne være i kulissene!

Mange har sagt til henne, gjerne i mars når sola steiker og Finnmarksvidda viser seg fra sin flotteste side, at hun har verdens beste jobb.

Alle symptomene var der, fra sinne til søvnløshet

– Da sier jeg til dem, at de kan også få det slik. «Nei, fordi….», svarer mange og oppgir ulike årsaker. Svaret mitt er at dette er et valg jeg har tatt og alle kan stort sett velge. Det betyr ikke at det er lett, heller ikke for meg. Jeg sa opp en fast jobb i kommunen fordi jeg hadde troen på noe som var viktig for meg. For å få det til, har jeg blant annet hatt tre jobber samtidig – som nattevakt, vikarlærer og i et fjøs.

Det har vært så hardt at hun tenkte at nå går hun på den berømmelige veggen. Alle symptomene var der, fra sinne til søvnløshet. Løsningen er gjerne ikke åpenbar, eller for alle.

– Jeg meldte meg på et maraton i Trondheim! Jeg trente, tenkte på andre ting og det hjalp. Så nå løper jeg årlig maraton.

Be om hjelp

Trine Lyreks beste økonomiske råd til kvinner i dag, er å få hjelp fra noen som er gode på økonomi enten det er fra bank eller vennekretsen.

– Jeg fikk god hjelp av en venninne til å skrive en forretningsplan og budsjett til en søknad til Innovasjon Norge. Jeg kunne jo ingenting om dette, med en bakgrunn som førskolelærer. Så enten det gjelder gründervirksomhet eller annet du lurer på om økonomi, søk hjelp hos noen som kan det faglige.

Trine Lyrek har tatt bevisste, økonomiske valg. Nøysomhet har stått sentralt. Mange overlater fortsatt økonomiansvaret til menn. Dette på tross av at vi aldri har hatt et høyere utdanningsnivå, og at kvinner har også gått forbi menn innen høyere utdanning.
DNB Alta inviterte derfor til et mini-seminar om kvinner og økonomi.

PENGEPRAT: – Likestilling er en viktig del av bankens samfunnsansvar. For mange kvinner er det tabu å snakke om økonomi, og med slike arrangement håper vi å endre på det, sier (f.v) finansrådgiver Sofie Karoline Våga Mortensen, markedsrådgiver Trine Pettersen, og konserndirektør for personmarked i DNB Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Alf Ove Hansen

Ulønnsomme kupp

Markedsrådgiver Trine Pettersen og finansrådgiver Sofie Karoline Våga Mortensen håper at slike arrangementer, vil føre til at kvinner snakker mer om økonomi. Både partnere, i venninneflokken og i pauserommet på jobb.

– Likestilling er en viktig del av bankens samfunnsansvar. For mange er det tabu å snakke om økonomi. Med slike arrangement håper vi å endre på det, og at praten fortsetter etterpå. Vi trenger en større bevisstgjøring av de viktigste økonomiske valgene en gjør, som deltidsarbeid og pensjonssparing, sier Pettersen og Mortensen.

De oppfordret i sitt foredrag kvinner å tenke på å få sin del av rentefradraget på bolig, for menn står som hovedlånetaker i 7 av 10 lån. Å huske på samboeravtale, testament og personforsikring. Å ha en felles konto, og ikke minst en buffer.

– Vi ser at mange har en sparekonto, men den kan lett bli tømt til forbruk. En bør tenke på å spre risikoen og sørge for pensjonssparing. Vi blir stadig flere og lever lengre, sier Trine Pettersen.

Hva har DNBs rådgivere selv gjort av lure og mindre lure valg i livet?

– BSU var det smarteste, svarer begge to kjapt.
– Hva har vært en dyrekjøpt erfaring?
– Når jeg går gjennom klesskapet, så sier enkel hoderegning at ikke alle såkalte gode salgskupp var så gode likevel….sier Pettersen og ler.

Ikke overanalyser alt

Seminaret ble avsluttet av Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB. Hun håper flere kvinner tar ansvar for egen økonomi, og delte egne valg. Den mest dyrekjøpte var å skaffe seg bil for tidlig, det burde heller gått til å spare til leilighet. Det beste hun har gjort, er klare avtaler med ektemannen.

– Vi har for eksempel en felleskonto, der alle utgifter og felles opplevelser til «familiebedriften AS Spiten» tas fra. Så har vi våre egne kontoer utenom. Mannen min liker å bo på litt finere hoteller enn jeg, så da er det han som betaler mellomlegget for det. For min del betyr en egen konto at jeg aldri må gjemme en veske i skapet! sier Spiten og smiler godt.

Ingjerd Blekeli Spiten snakket også om karrieren sin i mannsdominerte miljøer, som har vært både gode og mindre gode. På veien har hun tatt med seg noen læresetninger som hun håper andre kan ha nytte av.

– Kvinner må slutte å overanalysere. Ta utfordringer, for du er god nok. Og tørr å ta plass – det er verdt prisen!

Likestilling i praksis

Ordene nådde frem til gründer Anja Graven, som er medeier i bedriftene Graveniid og Orus Moments i Alta.

– Dette var et 8.mars-arrangment som virkelig traff meg. Det vi har lært i dag, handler om hva den enkelte selv kan gjøre og hvordan vi i praksis får likestilling. Det er viktig å synliggjøre kvinner og økonomi. Vi må ta den plassen vi fortjener!

KVINNEDAGEN I ALTA: Fra 8. mars-arrangement i hos DNB i Alta. Foto: Alf Ove Hansen

Les også