Leie klær, sier du? Da tenker mange kanskje på å leie en corny smoking til stive arrangement av typen man sjelden går på.

Det er ikke tankegangen bak Anjali Bhatnagars SoBo Community. SoBo står for «Something Borrowed» og handler om at vi, vel, kvinner i denne omgang, kan leie seg flotte, eksklusive designerplagg for en helg, uke eller måned. Klær som kanskje bare støver ned i en garderobe og som de fleste uansett ikke ville hatt råd til å kjøpe.

– SoBo handler om å eie din egen stil, ikke nødvendigvis klærne. Når jeg pitcher på engelsk, så bruker jeg linjen «own your style, rent the look, the city is your closet».

Ja, SoBo Community handler om å leie klær, men også om bærekraft, om en vanvittig overproduksjon av billige klær og det handler om en nerd som egentlig ikke har noen ting i motebransjen å gjøre.

leie klær

Nerd versus motebransjen

Anjali, den selverklærte nerden ble værende i Norge etter at hun kom hit fra Delhi, India, for å studere fysikk i 1990. Hun har tidligere vært leder for Design uten grenser og ledet produktutvikling i flere internasjonale selskaper, blant annet Telenor.

Hun har hatt et ønske om å utvikle løsninger som bidrar til bærekraftige samfunn, blant annet bevisstgjøre andre om overforbruket og overproduksjon av billige klær og utvikle og tilby alternativer.

leie klær

Resultatet ble SoBo Community, som ble lansert for noen uker siden. SoBo får oppmerksomhet rundt det å leie klær, på en naturlig, organisk måte nå. Fremover ser hun at det er de fornøyde brukerne og utleiere som blir beste ambassadører for tjenesten og skal være kjernen i SoBo Community.

– Fashion er gøy, men så utrolig toppstyrt og veldig lite demokratisk. Jeg har lyst å snu på dette ved å koble moteinteresserte direkte sammen med designere og butikker. Mote skal ikke bestemmes av enkelte personer eller miljø, sier Anjali.

Vil digitalisere en utdatert bransje

Anjali mener det er en styrke at hun er en outsider i motebransjen og kan se ting med nye øyne.

– Det har ikke skjedd så mye innovasjon i motebransjen. Mens resten av verden har blitt digitalisert, har lite nytt skjedd i motebransjen. Det vil vi bidra med.

Man kan fint dyrke sin egen stil uten å bruke for mye penger

Anjali forteller at nerder og fashionistaer tradisjonelt aldri har likt hverandre. Nerdene synes motebransjen bare er overflatisk, mens fashionistaene synes nerdene, er, vel, for nerdete.

Kanskje SoBo kan gjøre de nærmer seg litt?

– Som nerd er jeg opptat av at teknologi skal bringe innovasjon, men det må være økonomisk bærekraftig. Samtidig skal det ikke gå på bekostning av estetikken og variasjonen som er kjempeviktig i mote.

Å leie klær skal gjøre at vi bruker mindre

Mange kvinner bruker mye, sikkert for mye, penger på klær. Anjali vil at disse skal møtes og dele og låne hverandres mer eksklusive plagg.

– Man kan fint dyrke sin egen stil uten å bruke for mye penger. SoBo må sørge for at disse menneskene finner hverandre. Sånt sett bygger vi nettverk mellom designere, butikker og moteinteresserte som har flotte plagg som bare henger i skapet. Se på SoBo som et digitalt nettverk for utleie.

– Og det må være eksklusive og spesielle ting! Det kan ikke være billige og kjedelig klær, smiler Anjali.

Bildeserie: Eksempler på plagg du kan leie gjennom SoBo

Les også