GLADE VINNERE: Torsdag fikk Scout Drone Inspection AS DNBs nykommerpris på 100 000 norske kroner, her utdelt av DNB-sjef Rigmor Bråthen i Trondheim. Foto: Øystein Magnussen

Med store industriaktører i ryggen kan ny, trøndersk teknologi gjøre det mulig å navigere en drone i omgivelser der både GPS og magnetkompass er satt ut av spill.

Det er nemlig de sensorene droner vanligvis navigerer med, men i enkelte omgivelser innendørs fungerer ikke denne teknologien. Det er en utfordring som fikk en gjeng teknologer fra Trondheim til å begynne å tenke.

Tatt patent

– Droner egner seg godt til inspeksjoner av store tanker, for eksempel i skip der det både er vanskelig, tidkrevende og risikabelt å komme til manuelt. Problemet er at den vanlige navigasjonsteknologien ikke fungerer inne i slike omgivelser, forteller daglig leder i Scout Drone Inspection, Nicolai Husteli.

Inne i skipstankene når ikke GPS-signalene fram og stålveggene setter magnetkompasset ut av spill.

– Vi begynte å utvikle en navigasjonsteknologi for droner som kan brukes innendørs og som gjør at dronen er enkel å posisjonere i for eksempel skipstanker. Nå har vi patentsøkt en antikollisjonsteknologi og håper å komme ut på markedet med våre inspeksjonsdroner i løpet av året, sier Husteli.

ÅRETS NYKOMMEREPå torsdag hadde rådgivningsfirmaet Impello sitt årlige seminar med fremleggelsen av Impello-analysen 2018. Her fikk også Scout Drone Inspection prisen for årets nykommere. Foto: Øystein Magnussen

Innovasjonsfabrikk

Scout Drone Inspection har sitt utspring fra forskningsmiljøet ved Teknisk kybernetikk ved NTNU i Trondheim. Et miljø som i en årrekke har vært en løpende internasjonal, innovasjonsfabrikk innen robotikk, kunstig intelligens og big data.

– Det er et veldig godt miljø, og de er veldig flinke til å ha en kobling mot industri og næringsliv. Vi fikk også starthjelp fra NTNU TTO (technology transfer) og vi stiftet AS i 2017. På eiersiden har vi med oss to av professorene som bidro til å utvikle teknologien, så vi har fortsatt en tett kobling til NTNU-miljøet, forteller Husteli.

Selskapet hadde sin første såkorninvestering i juni i fjor, der fikk de inn betydelig kapital via Investinor, nHack og flere mindre engleinvestorer. I tillegg har de inngått samarbeid med betydelige aktører som DNV GL og Equinor, som også har stor tro på potensialet i teknologien.

Fikk DNB-pris

– Vi har store krefter som er med og hjelper oss, og det viser at det er behov for teknologien vår. Nå gjenstår den siste biten for å komme på markedet med produktet, og vi kommer til å gjennomføre en emisjon i løpet av våren for å få på plass kapitalen vi trenger til det.

Torsdag fikk de litt ekstra drahjelp under Impello-konferansen i Trondheim. Scout Drone Inspection ble tildelt DNBs nykommerpris på 100 000 norske kroner, og juryen la blant annet vekt på at de utvikler verdensledende teknologi for et stort internasjonalt marked. Og at det er en teknologi som potensielt kan spare miljøet for gigantiske miljøkatastrofer.

– Vi synes det er veldig flott å bli anerkjent på denne måten. Vi setter stor pris på pengene, men anerkjennelsen som følger med er viktigere. Ikke minst nå som vi skal ut og møte flere investorer, avslutter Husteli.

Les også