En ting nesten all litteratur på gründerskap enes om er at gründeren bør mestre en rekke kompetanser og ferdigheter. Fundamentet i denne mestringen kalles gründermentalitet og er helt avgjørende for gjennomføringsevnen. 

Mange gründere opplever ensomhet, føler seg overveldet og er i tvil om de egner seg som gründere. De sliter med å prioritere, fokusere og ta valg. For ikke å snakke om salg – bare ordet skremmer mange! For andre kan overmot og et drømmebilde av gründerskap bli et problem.

Dette sier Kristin Langnes og Tove Mowé i gründerselskapet SISU Coaching as. Vi har tatt en prat med dem for å snakke om gründermentalitet og SISU Sommerskole som lanseres i disse dager.

Hvorfor starter dere Sommerskolen?

– Vår intensjon er å oppnå en helhetlig og praktisk utvikling av entreprenørskap. Det er et stort behov for å hjelpe gründeren, særlig i tidlig fase. De fleste aktører i markedet jobber kun med de ytre faktorer, og glemmer selve gründeren. Dette gjør SISU noe med!

Hva går skolen ut på?

– Skolen har en praktisk tilnærming med bruk av verktøy fra første dag. Vi jobber med gründeren og hvordan de kan skape et realiserbart prosjekt.

I et miljø med andre får de utforske og utvikle seg selv, sine evner som gründer og sin(e) forretningsidé(er). Dette er skolen for dem som ønsker å bygge et solid fundament for suksess!

Hva tror dere er de største utfordringene for nåtidens gründere?

– Det kan fremstå som veldig ”in” å være gründer i dag – og etter vår mening er det underkommunisert hva som kreves for å lykkes.

La oss si det slik:

Hvis vi sammenligner gründerskap med en lang og krevende fjelltur i et nytt terreng

  • Starter du uten å forberede deg?
  • Setter du av gårde uten å sjekke form og utstyr?
  • Uten å sjekke hva du kan møte av motgang, hvordan terreng og værmelding er?
  • Uten å forberede deg på egne reaksjoner?
  • Uten å vite hva du trenger å trene på?

Selvsagt ikke!

– Allikevel virker det som om mange gründere gjør akkurat det, og at det til en viss grad applauderes. Om manglende forberedelser er årsaken til at så få overlever, skal ikke vi mene noe om – allikevel mener vi gjennomføringsevne er nært knyttet til forberedelser.

Hva slags utfordringer har gründerne dere møter?

– En utfordring som utmerker seg hos de fleste vi snakker med, er et problematisk forhold til salg. De mangler fokus på sin salgsprosess, og er lite bevisst de mentale prosesser og tenkesett som hindrer dem i å selge produktet eller tjenesten.

– Vi tror dette skyldes et manglende fundament i rollen som gründer, i forretningsidéen, og ikke minst hvorfor de driver denne virksomheten. Da dette er avgjørende også for å skape allianser og bygge nettverk, fokuserer SISU på hvordan en salgskultur tilpasses gründerbedriften.

Les mer om SISU Sommerskole her.

Om SISU Coaching as: Kristin Langnes er gründeren bak selskapet og har knyttet til seg Tove Mowé og Florence Aasen. Med bred og solid erfaring fra norsk og internasjonalt næringsliv har vi kompetanse bl.a. innen prosjektstyring, arbeidsprosesser, salg – og service, strategi- og merkevarbygging og undervisning. Vi har utviklet SISU Entrepreneurship Program, og er Lean Business Certified Advisors og Assosiate Certified Meta-Coach ®
Vi brenner vi for at flere gründere skal lykkes! Du finner oss på
www.sisucoaching.com

 

 

Les også