STØRST I NORD-AMERIKA:Her er Anne Karen på Nord-Amerikas største Voice-konferanse. Foto: Privat

I sommer følger vi to studenter som sjekker ut gründerlivet i USA. Anne Karen Mellingen (24) har reist til Boston i regi av Gründerskolen og har internship i en start-up. I første innlegg ble vi bedre kjent med de to studentene, i dette innlegget deler Anne Karen noen av sine erfaringer fra sommeren i en start-up.

Anne Karen er nå inne i siste uke av oppholdet, og mye har skjedd siden hun kom til den amerikanske oppstartsbedriften Bola for ni uker siden.

– Jeg føler meg veldig privilegert som har fått å jobbe for Bola, hvor teamet har tatt meg utrolig godt i mot og forsøkt å dele all sin kunnskap med meg. Det er definitivt viktig å dele kunnskap og ideer når man er i et startupmiljø fordi det gir gode diskusjoner og perspektiv på ideer en har. Dette er god lærdom jeg tar med meg videre, sier Anne Karen.

Spennende konferanse

I slutten av juli fikk hun være med på Nord-Amerikas største Voice-konferanse, hvor de pitchet ideen om Bola til andre store og små aktører innen stemmegjenkjennelsesteknologi.

– Det var veldig lærerikt og man fikk mulighet til å snakke med eksperter innenfor fagområdet, forteller Anne Karen.

Til tross for at de tekniske løsningene er litt uforståelig for økonomistudenten, så hadde hun mye annet å bidra med i samtaler om for eksempel hvordan man kan generere inntekter og markedsføre produkter.

Her kan du lese mer om hva Anne Karen gjør i Bola

LÆRERIKT: Anne Karen har lært mye av sommerens opphold i en amerikansk oppstartsbedrift. Foto: Privat

Anne Karens fem tips til entreprenørspirer og entreprenører

– Når jeg nå ser tilbake på oppholdet mitt så er det et par ting jeg virkelig har skjønt viktigheten av, og som jeg tror alle entreprenører eller entreprenørspirer kan dra nytte av, sier Anne Karen.

  1. Finn kunder som er villig til å betale for produktet eller tjenesten din. Dette innebærer at du må prate med dem for å finne ut av hva de vil ha.
  2. Test ut ideen din snarest: Ikke sitt inne i to år for å utvikle noe som det viser seg at ingen vil bruke – til tross for at du mener det burde være et marked for det. Lag en MVP (minimum viable product) så fort som mulig!
  3. Team: Velg et differensiert team du tåler å ha diskusjoner med, samt være rundt 18 av 24 timer i døgnet. Dette er essensielt for at en lykkes.
  4. Nettverk: Nettverket ditt kan ha alt å si for å møte de riktige investorene eller riktige personer du trenger å komme i kontakt med, og det er uvurderlig.
  5. Risiko: Jeg har alltid tenkt at det er en altfor stor risiko for meg personlig å starte mitt eget, men det trenger det ikke å være. Du kan starte AS og du trenger ikke å finne opp hjulet på nytt. Det er rett og slett mange måter en kan starte sitt eget firma på. Jeg tror det er viktigere å se mulighetene enn hindringene.
UTEMØTE: Bola-møte ute i solen for å diskutere retninger selskapet kan ta. Foto: Privat

Avreise nærmer seg

Sommeren i Boston har gitt Anne Karen inspirasjon og mye ny kunnskap, men nå nærmer både eksamen og hjemreise seg. Gründertilværelsen er likevel ikke helt utenkelig en gang i fremtider, forteller hun.

Plutselig finner jeg den lidenskapen som skal til for at jeg starter noe eget

– I sommer har jeg vært i en oppstartboble og blitt kjent med mange dyktige folk, og da er det naturligvis lett å la seg inspirere. Det er ekstremt viktig å ha en lidenskap for det en ønsker å starte, og for meg personlig hadde jeg vært nødt til å ha dette før jeg eventuelt bestemmer meg for å starte noe eget, sier Anne Karen.

Før man satser for fullt på gründertilværelsen kan det også være lurt å ha jobbet i et etablert selskap med og kunnskapsrike mennesker, og ta med erfaringer derfra før man starte for seg selv, legger hun til.

– Hvem vet? Plutselig finner jeg den lidenskapen som skal til for at jeg starter noe eget en gang i fremtiden, sier Anne Karen med et smil.

Her kan du også melde deg på gründerskolen.

Les også