KONSERTER: Artister er en viktig del av det Hedline jobber med. Akkurat nå står SlinCraze, Tundra Electro og Ozas på agendaen. Foto: Alf Ove Hansen

Første artist hos Hedline Arts var ISÁK med «Stjernekamp»-vinner Ella Maria Hætta Isaksen. Nå er målet mer nasjonal kultur-suksess fra nord.

– Den første platen jeg kjøpte for egne penger var «Mega Dance 2». Det virket som en god idé da jeg var 9 år, sier Torgeir Ekeland og ler litt.

Noen år og flere tatoveringer senere, er det andre toner som kommer ut av høyttalerene. Vi møter han på musikk- og platebaren Puskas i Alta sentrum. Her er 33-åringen en av fem eiere og daglig leder. Herfra leder han også Altas tradisjonsrike festival Aronnesrocken. Som om ikke det var nok, styrer han Hedline Arts også fra det samme kontoret.

GRAMMOFON: For Torgeir Ekeland handler livet om musikk. Enten han serverer kaffe og kaker på platebutikken Puskas, eller leder Aronnesrocken og Hedline Arts fra samme sted. Foto: Alf Ove Hansen

Hakkebakkeskogen

– Hedline Arts er et musikk- og produksjonsselskap, som representerer band, artister og andre utøvende kunstnere. Vi er også kulturprodusenter, og involvert i ulike kulturarrangement og prosjekter. Jeg tar meg av management og booking, mens Nicolai López er prosjektleder, forteller Torgeir Ekeland.

López er Hedlines andre eier, som nylig har flyttet fra Alta tilbake til Østlandet. Der er han involvert i de kreative artist-prosessene som sparringspartner, samt at han påtar seg konsulentarbeid og større produksjoner. Hans varierte bakgrunn fra et både statlig- og privat arbeidsliv kommer til god nytte for Hedline.

Etter ‘Hakkebakkeskogen’ var jeg frelst

– Før jeg kom inn i prosjekleder-rollen, var jeg blant annet rådgiver innen kultursektoren. Jeg var i mange år også utøvende skuespiller og danser. Som 5-åring tok mamma meg med på teater for å se «Hakkebakkeskogen». Etter det var jeg frelst. Barneteatret hadde derimot aldersgrense på 6 år, så det året fra 5 til 6 var vanskelig for meg, sier Nicolai Lopez og ler Utdan

KAFFE: Kaffen er alltid klar på kontoret. Torgeir Ekeland kommer fra en musikerfamilie, og er ikke uvant med gitarer på veggene. Foto: Alf Ove Hansen

Utdannelsen i Liverpool ble viktig

Kultur har også alltid ligget i blodet til Ekeland, ikke engang Mega Dance 2 har kunnet ødelegge det. Faren Jan Ekeland er kjent fra mange nordnorske band, så han er vokst opp med gitarer på stueveggen. Å jage en artistkarriere på egne vegne er uaktuelt.

– Jeg spiller litt i band selv, men å øve i timevis hver dag er ikke noe for meg. Jeg er mer interessert i de andre delene av musikkbransjen. Da LIPA, kjent som Paul McCartney-skolen i Liverpool, presenterte seg på en utdanningsmesse, tenkte jeg at det var en god mulighet til å bli enda bedre på det. Så i 2006 dro jeg dit.

Jeg bestemte meg for at nå skal jeg satse hundre prosent på det jeg som tenåring lovte meg selv

Selv med en bachelor i Music, Theatre & Entertainment Management gikk det ikke strake veien til manager-rollen. Han jobbet blant annet som daglig leder for Studenthuset City Scene i Alta samtidig som han ledet Aronnesrocken. I 2017 tok han et valg.

– Jeg bestemte meg for at nå skal jeg satse hundre prosent på det jeg som tenåring lovte meg selv: Å få musikk fra Finnmark opp og frem for et publikum utenfor fylket. Å være eier av Puskas musikk- og platebar er én liten del, Aronnesrocken det samme, mens Hedline er stedet hvor jeg fritt kan utfolde meg.

ELVIS IS EVERYWHERE: Å bli nasjonalt kjent er en utfordring for mange lokale talenter. Nå håper Hedline at deres kunnskap innen ledelse og management skal endre på det. Foto: Alf Ove Hansen

Talent er ikke nok

For Nicolai López er det også en stor motivasjon å tilrettelegge for at kunst og kultur fra Finnmark blir nasjonalt kjent.

Fordi det er mye kulere vel!

– Det kreves mer enn talent for å lykkes. Jeg har bodd mange år nordpå og sett så mange flinke folk som ikke nådde opp, som jeg var helt sikker på skulle bli nasjonalt kjent. Noe skyldes at de manglet kunnskap om bransjen, om alt fra søknader til markedsføring. Det organet skal vi nå være, og det tar vi på største alvor.

Knallstart med Stjernekamp-vinner

Det var ikke hvilket som helst band og vokalist som sørget for at Hedline fikk en mer enn god start.

– Vi registrerte Hedline formelt i Brønnøysundregistrene påsken 2017. Det var samme dag som første band i stallen hadde jomfru-konserten sin i Kautokeino. Bandet var ISÁK, der «Stjernekamp»-vinneren Ella Marie Hætta Isaksen er vokalist, forteller Ekeland.

Det var Nicolai som i sin tid «solgte inn» Ella Marie til Stjernekamp, og det førte jo til tidenes tv-øyeblikk for samisk musikk

Navnet er nå blitt allemannseie. For Hedline har det vært en lang og fin reise som nå har fått en naturlig avslutning.

– At vårt første band var ISÁK, har vært utrolig gøy. Det var Nicolai som i sin tid «solgte inn» Ella Marie til Stjernekamp, og det førte jo til tidenes tv-øyeblikk for samisk musikk, sier Torgeir Ekeland.

VINYL OG UTSTYR: Musikk- og platebaren Puskas byr på mye. Foto: Alf Ove Hansen

Tundra Electro på vei

Hedline jobber nå videre med sine andre band og store kulturprosjekter. I vinter står utgivelser med SlinCraze og Tundra Electro for tur. De er i oppstartsfasen med projektet Ozas, og booker konserter ved behov for artistene Petter Carlsen og Viktor Wilhelmsen. Nå kommer også LIPA-utdanningen godt til nytte på flere områder.

I tillegg fikk jeg et enormt nettverk av både lærere og studiekamerater

– En ting er at det er bra å ha høyere utdanning uansett bransje. Selv om jeg ikke skjønte rekkevidden av alt jeg lærte der og da, får jeg bruk for mye nå. I tillegg fikk jeg et enormt nettverk av både lærere og studiekamerater, som jeg kan be om råd fra. En av LIPA-lærerne mine sa nylig til meg at det var så kult at jeg gjorde det jeg sa på opptaksintervjuet at jeg skulle; nemlig få musikk fra Finnmark opp og frem.

Hedline Arts har også blitt engasjert som prosjektleder for den samiske utstillingen «Áigemátki», den største samiske visuelle kunstutstillingen på mange år. I disse dager er den på vei til Sverige. Til neste år feirer Samisk kunstnerforbund (Sámi dáiddačehpiid searvi) 40-år, og det skal markeres med en stor samisk festival i Alta høsten 2019. Også den under prosjekledelse av Hedline.

KULTUR: Hedline Arts er et musikk- og produksjonsselskap, som representerer band, artister og andre utøvende kunstnere. De er også kulturprodusenter. – Jeg tar meg av management og booking, mens Nicolai López er prosjektleder, forteller Torgeir Ekeland. Foto: Alf Ove Hansen

Opprustning

Fremtiden ser nemlig lovende ut. Da er det også greit for bedriften å ha en god bankforbindelse.

– Det er bra å ha en god sparringspartner i DNB. Hedline hadde sist år en omsetning på 270.000, i oktober 2018 bikket vi 1,7 millioner. Uten at noen av oss jobber fulltid med Hedline i dag, har det gått langt over forventningene. Så nå skal vi styrke både den interne kompetansen og vårt eksterne nettverk. Vi skal være enda bedre rustet til å håndtere store artister og prosjekter fremover!

Og forresten. Vi har ikke misforstått og glemt en A i Hedline. Hvorfor de har valgt å skrive navnet slik? – Fordi det er mye kulere vel, er svaret fra Nicolai López.

JAKT: Artister som ikke har spilt offentlig før, er alltid interessante. Her forsøker Torgeir Ekeland å overtale en kvinne til å opptre på Puskas’-scenen under «Spill norsk»-helgen i november. Foto: Alf Ove Hansen

Les også