JULEBORDSTID: Julebord regnes ikke som skattepliktig inntekt, men julebordet må være «rimelig». Foto: NTB Scanpix

Julebordsesongen er godt i gang og mange bedrifter gir julegaver til sine ansatte. Men hvordan er egentlig reglene rundt dette?  Her har du en oversikt.

Julebord regnes ikke som skattepliktig inntekt. Men, vær klar over at julebordet må regnes som «rimelig», det vil si innenfor aksepterte rammer og noe alle eller mange av de ansatte er med på. Skattefritaket omfatter også den ansattes familie.

Bedriften har fradragsrett for julebord

I tillegg har du som arbeidsgiver fradragsrett for kostnadene knyttet til julebord. Skattereglene er slik at et julebord anses som et velferdstiltak, det er «rimelig» (se over), og det gjelder alle eller de fleste og det serveres mat og drikke.

Skattefritak og fradragsrett – også eiere, styremedlemmer og aksjonærer og gjester

Skattefritak for person og fradragsrett for arbeidsgiver inkluderer også eiere, styremedlemmer, aksjonærer, deltidsansatte og korttidsansatte. Disse personene skal altså være knyttet til bedriften på et eller annet vis.

Julebord
FRADRAGSRETT: Arbeidsgiver har fradragsrett for kostnadene knyttet til julebord. Foto: NTB Scanpix

 

Gaver

Gaver til ansatte og styremedlemmer
Vanligvis regnes gaver som skattepliktig inntekt for ansatte og styremedlemmer. Gaven er derimot skattefri for mottaker dersom den er for eksempel en julekurv eller et gavekort. Gaven skal ikke kunne innløses i kontanter. Det er også viktig å huske på at verdien av gaver en medarbeider mottar i løpet av et år ikke skal overstige 1 000 kroner, og at man som arbeidsgiver ikke krever fradrag for kostnadene.

Gaver til forretningsforbindelser er ikke fradragsberettiget
Gaver til forretningsforbindelser regnes som representasjon og er ikke fradragsberettiget.

Gaver i form av reklame
Kostnader ved gaver som ikke overstiger 225 kroner kan være fradragsberettiget som reklamekostnad. For eksempel vinopptrekkere eller nøkkelringer med firmanavn.

Gaver av bagatellmessig verdi
Uavhengig av reglene om gaver, kan det gis gaver av ”bagatellmessig verdi”. Dette er for eksempel blomster, konfekt, rimelig vinflaske. Slike gaver er ikke skattepliktig for mottaker.

Alkohol

Alkohol kan trekkes fra som kostnad på julebord. Dersom du holder en representasjonsmiddag, kan du trekke fra vin og øl, men ikke brennevin.

Driver du nettbutikk? Her er Postens julefrister.

Kilde: Skatteetaten.no

Les også