MANGFOLD GIR EFFEKT: – I 2013 da jeg kom inn, var det ni norske menn som jobbet i Elliptic Labs. I dag er vi 40 % kvinner og 60 % menn, fra 14 ulike nasjonaliteter. Mangfold har hatt en utrolig positiv effekt på resultatene våre, sier Laila Danielsen, administrerende direktør i Elliptic Labs. Foto: Ellen Dokk Holm

#huninvesterer: – Jeg begynte med å finne de riktige medarbeiderne, sier Laila Danielsen, administrerende direktør i teknologiselskapet Elliptic Labs.

Hun ble hentet inn fra Silicon Valley for å kommersialisere selskapets teknologi i et globalt marked. På få år har Elliptic Labs blitt et internasjonalt selskap med mer enn 50 ansatte i Oslo, Kina, Korea, Japan og USA.

Hvis du bare har én type mennesker på teamet, blir det ikke god nok dynamikk

– I 2013 da jeg kom inn, var det ni norske menn som jobbet i Elliptic Labs. I dag er vi 40 % kvinner og 60 % menn, fra 14 ulike nasjonaliteter. Mangfold har hatt en utrolig positiv effekt på resultatene våre, sier Danielsen.

Går du med en drøm om å starte for deg selv? I DNB har vi oppstartsloser som hjelper deg i gang

Måtte ut av Norge

Elliptic Labs lager virtuelle smarte sensorer som kan forstå om en elektronisk enhet skal skrus av eller på for å spare strøm. De kan brukes i alt fra smarttelefoner  og smarte kjøleskap til vannsparing for toaletter.

Teknologiplattformen er utviklet ved hjelp av kunstig intelligens for å sikre stor treffsikkerhet. Ultralyd-teknologi og algoritmer som bruker maskinlæring, ligger bak de unike sensorene.

Selskapet ble etablert i Oslo i 2006 med medarbeidere fra Universitetet i Oslo.

– Alle kundene var på den andre siden av kloden, i Kina, Korea, Japan, USA, så vi måtte ut av Norge. Vi hadde ikke noe valg, for skal du forstå kundene dine og skape tette relasjoner, må du være tett på, sier Danielsen, som har jobbet ut fra San Francisco i mer enn 20 år.

Det er viktig for meg at vi oppleves som et varmt selskap

De virtuelle sensorene som selskapet selger brukes for eksempel av elektronikkselskapet Xiaomi, Kinas største på tingenes internett og verdens fjerde største mobilselskap, som omtales som Kinas svar på Apple.

– Vi skulle inn i ulike kulturer, og det var viktig å ha en mangfoldig gruppe av mennesker på teamet for å kunne vinne kunder og kontrakter. Det er en enorm tøff konkurranse i landskapet vi opererer i, og man trenger forskjellige mennesker med ulike synspunkter for å utvikle de beste løsningene.

Fakta viser at det er langt færre kvinner enn menn som starter og leder bedrifter. Vi ønsker å motivere og hjelpe flere kvinner til å starte og lede bedrifter.

Opptatt av mangfold

Dynamikken som sammensatte team gir er viktig for Danielsen.

– Hvis du bare har én type mennesker på teamet, blir det ikke god nok dynamikk. Tenk deg et fotballag med kun elleve målvakter – der blir det ikke mange mål. Alle blir stående og passe på målet, og ingen er opptatt av å score, sier Danielsen som har bakgrunn som profesjonell fotballspiller.

I dag er vi 40 % kvinner og 60 % menn, fra 14 ulike nasjonaliteter

Bedriftslederen har hele tiden vært veldig bevisst på verdien av mangfold, også når det gjelder forskjellige typer kompetanse og bakgrunn.

– Det er helt avgjørende å ha medarbeidere med rett kompetanse i forhold til oppgavene som skal løses. For eksempel har vi funnet medarbeidere i USA som er veldig gode på å videreutvikle produktene våre, mens disse har vært vanskeligere å finne i Norge.

Teknologibedriften utvikler også sine egne medarbeidere til å bli ledere.

– Som selskap er det viktig for oss at vi oppleves å være et godt sted å jobbe med gode utviklingsmuligheter for alle. Vi utvikler naturligvis både kvinner og menn til å bli framtidige ledere i selskapet.

Elliptic Labs
TØFF KONKURRANSE: – Det er en enorm tøff konkurranse i landskapet vi opererer i, og man trenger forskjellige mennesker med ulike synspunkter for å utvikle de beste løsningene, sier Laila Danielsen, administrerende direktør i Elliptic Labs. Foto: Ellen Dokk Holm

Ønsket varme i bedriften

Danielsen forteller at hun ansatte en personalsjef for å sikre god inkludering i selskapet.

Alle kundene var på den andre siden av kloden

– Jeg ønsker at alle ansatte hos oss skal føle seg inkludert, uansett hva du jobber med og hvor i verden du er lokalisert eller hvilken tidssone du jobber i. Det er viktig for meg at vi oppleves som et varmt selskap hvor vi bryr oss om hverandre, hvor det er god takhøyde og stor toleranse for mangfold i teamet. Vår personalsjef har et særlig ansvar for å sikre at alle trives, og at det er god lagånd i alle avdelingene rundt om i verden. Alle mennesker trenger å ha det bra på jobb for å yte sitt beste, avslutter Danielsen.

Les også