OVERRASKET VINNER: Det er ganske ekstremt å gå fra russisk oljeindustri til internasjonalt klimaarbeid. Men det går an, og jeg tror timingen var riktig, sier Andreas Slettvoll. Foto: Vegard Stien

Tirsdag 18. september gikk 14 norske bidrag sikret seg en inngangsbillett til Nordic Startup Awards i København 30. oktober. DNB NXT Tromsø var vertskap for utdelingen, som fant sted på gründerhuset Flow Coworking.

På topp ti hos Richard Branson

Årets «Founder of the Year» gikk til Andreas Slettvoll og selskapet Choose.  «Vinneren av denne kategorien har bakgrunn i jus og kommer opprinnelig fra oljenæringen. I dag har han byttet side og er nå grunnlegger og daglig leder av plattform for miljøvennlige løsninger; et månedlig abonnement for klimanøytralitet.

Selskapet Choose er en klima-plattform som har til formål å gjøre verden til bedre sted. De tilbyr klimanøytralitet til privatpersoner og bedrifter gjennom å kjøpe opp utslippskvoter som kompensasjon for utslippene deres.

Kall det gjerne klimakvoteslang

– Kall det gjerne klimakvoteslang. Klarer vi å «stjele» nok kvoter, kommer vi til å presse kvoteprisen opp og gjøre forurensning dyrere, har Choose-gründer Andreas Slettvoll uttalt.

Selskapet han leder har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og i år ble de, som det første selskapet fra Skandinavia, kategorisert som et av top 10 startups globalt av Richard Branson’s Extreme Tech Challenge», lød juryens begrunnelse.

Dersom du hadde spurt meg for 18 måneder siden da jeg flyttet papirer for russisk oljeindustri, fram til å stå her i dag, hadde jeg trodd du var full

– Dersom du hadde spurt meg for 18 måneder siden da jeg flyttet papirer for russisk oljeindustri, fram til å stå her i dag, hadde jeg trodd du var full. Det er ganske ekstremt å gå fra russisk oljeindustri til internasjonalt klimaarbeid. Men det går an, og jeg tror timingen var riktig, sier Andreas Slettvoll.

GLADE VINNERE: Payr tok hjem prisen som «Startup of the year» Fra venstre prisutdeler Arne Hjeltnes, lokal prisutdeler Simon Barmann-Jensen og Espen Einn  fra Payr. Foto: Vegard Stien

Payr ble årets startup

Payr – betalingsløsningen som gjør det enklere og raskere å betale regninger – tok hjem prisen som «Startup of the year».

– Veldig overaskende. Det hadde vi ikke trodd. Det er en stor anerkjennelse til det arbeidet hele teamet har lagt inn over mange år. Vi har fra første stund har vi brukertestet alt, for å lage et produkt som brukerne vil ha. Vi er utrolig stolt for å ha fått denne prisen. Det betyr veldig mye for oss, sier Espen Einn i Payr.

«Payr tar i bruk AI og machine learning for å hjelpe konsumenter med å finne de beste alternativene. De har utviklet en brukervennlig nettbanktjeneste, som analyserer tidligere fakturaer og forenkle hverdagsoppgaver», var juryens begrunnelse for anerkjennelsen.

Endre hverdagen til flere tusen eldre

Prisen som «Best Social Impact» gikk til oppstartsselskapet No Isolation, som har vist stor utviklingen i løpet av det siste året basert på vekst, innovasjon og innvirkning ved å utvikle og implementere løsninger på sosiale, kulturelle og / eller miljøspørsmål som er i tråd med FNs bærekraftsmål.

– «De har laget et skreddersyd kommunikasjonsverktøy for å få slutt på ensomhet. I løpet av tre år har de lansert to produkter som allerede har endret hverdagen til flere hundre barn og flere tusen eldre», sa juryen.

Totalt var det 14 bidrag som er klar for Nordic Startup Awards i København. De øvrige prisvinnerne ble:

 • Best Fintech Startup: Payr
 • Best HealthTech Startup: TideWave
 • Best Machine Learning Startup: Diffia
 • Best Newcomer: Blue Lice
 • Best Foodtech / Agritech: Saga Robotics
 • Best Accelerator or incubator: Katapult Accelerator
 • Ecosystem Hero of The Year: Rolf Assev
 • Best Bootstrapped Startup: Wiral
 • Investor of The Year: Tharald Nustad
 • Best Coworking Space: 657 OSLO
 • Peoples Choice: Andreas Nilsen

Les også