taksikring

NY METODE FOR Å SIKRE TAK: Safedesign er snart klare for å produsere og selge taksikring for solcellebransjen. Foto: Safedesign AS

– Jeg har alltid hatt en gründer i magen og har hatt mange ideer, alt fra helt enkle ting til større prosjekter. Men denne gangen ville jeg ha noe spennende å hive meg over.

Det forteller gründeren av Safedesign, Torbjørn Sortland, som har utviklet taksikring for installasjonsfirmaer for solcelleanlegg, samt for andre som jobber på tak, slik som tømrere og taktekkere.

– Det er veldig kult å jobbe med dette og interessen fra solcellebransjen er stor. Regnearket mitt viser at tiden det tar å sikre et tak reduseres med 85 prosent i forhold til å bruke stillas. Det tar bare 15 minutter å sette opp en fem meter lang taksikring.

taksikring
GRÜNDER AV TAKSIKRING: Torbjørn Sortland, står bak selskapet Safedesign AS og har utviklet taksikring for installasjonsfirmaer for solcelleanlegg. Takket være DNB Regnskap har han også god oversikt over økonomien til selskapet. Foto: Ellen Dokk Holm

Taksikringen heter Roofbarrier og kan klappes sammen og fraktes i en vanlig bil. Sortland reiste nylig med 5 meter taksikring på kollektivtransport for å lage et poeng utav hvor enkelt det er å frakte den nye typen taksikring.

Fra oljeservice til solcellebransjen

Sortland er utdannet sivilingeniør på NTNU i Trondheim, og har jobbet flere år i oljeserviceindustrien.

– Jeg jobbet som teknisk leder på ulike prosjekter og var med på å skape mye verdier. I 2017 fikk jeg være med på et innovasjonskurs i regi av Solenergiklyngen og Kjeller Innovasjon. Jeg skjønte da at solcellebransjen har en spennende framtid, men også utfordringer med sikring av personer som jobber på hustak når nye solcelleanlegg installeres, sier Sortland.

Ville prøve seg som gründer

Drømmen om å bli gründer tok fart. Han startet et enkeltpersonforetak og jobbet som konsulent ved siden av å utvikle gründerideen sin.

– Jeg laget blant annet en plastkvern for Nordic Ocean Watch, som kverner plast som er plukket på strender, samt designet en vannfontene for Sildr som er installert tre steder i Asker.

Sortland hadde også hørt om DNBs oppstartsloser og kontaktet dem.

– Fra Oppstartslosene fikk jeg veldig god hjelp. Jeg fikk blant annet gode råd på hva jeg må tenke på når en starter enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

FEM METER TAKSIKRING: Her bærer en medarbeider i Safedesign AS med seg fem meter taksikring. Utstyret kan legges inn i en vanlig stasjonsvogn. Foto: Safedesign AS

Positive tilbakemeldinger

Nå har Sortland laget fire fullskala modeller for kantsikring av tak. De er testet på tak og vist fram til installatører i bransjen.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger. Underveis i utviklingen har det handlet vel så mye om å finne de rette komponentene som designet, forteller Sortland.

Safedesign har levert patentsøknad for festemekanismen til taket.

– Regelverket pålegger installatører, stillasutleiere og tømrere å ha kollektiv sikring når de jobber på tak. Målet er å etablere en kollektiv sikring raskt, slik at de som jobber på tak kan jobbe uten personlig sikring på en trygg og effektiv måte.

I tillegg må sikkerhetsutstyr sertifiseres.

– Jeg har fått midler fra Forskningsrådet til å gjennomføre en test hos Sintef. Vi tester nå og det har så langt gått bra. Vi håper å få produktsertifikatet snart, da er produktet ferdig og vi kan starte salg og masseproduksjon av produktet.

Produksjon i Norge

Safedesign og Sortland samarbeider for tiden med et selskap som installerer solcelleanlegg, og planen er å produsere taksikringen i Norge.

– Aluminiumskomponenter er billig i Norge og det finnes veldig gode maskineringsverksteder. Det er trygt å produsere i Norge da dette er et sikkerhetsprodukt og det krever en del av produsentene, for eksempel sporbarhet av materialene brukt i produktet, sier Sortland.

Taksikring
I STEDET FOR STILLAS: Taksikringen til Safedesign forenkler sikring av tak ved installasjon av solcelleanlegg eller bytte av takstein. Foto: Safedesign

Beta-tester av DNB Regnskap

Med nyoppstartet bedrift ble Sortland med som tester av DNB Regnskap, et regnskapsprogram som skal blant annet gjøre bankintegrasjonen enklere.

– Jeg ble tidlig med som tester av beta-versjonen, og det har vært bra å være med på testingen. Jeg har vært god til å finne bugs, sier Sortland.

Sortland samler vanligvis opp kvitteringer og fakturaer, og bruker systemet når regnskapet må gjøres.

– Jeg drar kvitteringer og fakturaer inn i DNB Regnskap og plasserer det på riktig måte. Kvitteringer som er på papir skannes inn via telefonen, det samme gjør jeg med fakturaer. Så samler jeg alt i en mappe på datamaskinen og bruker nettbanken for å betale.

Ser fram til bankintegrasjon

Gründeren ser fram til at DNB Regnskap integreres med nettbanken.

– Jeg ser fram til bankintegrasjonen som kommer, det er den store greia med dette systemet. Nå gjør jeg jobben egentlig to ganger, med bankintegrasjonen kommer jeg til å gjøre jobben bare én gang.

Sortland bruker i dag regnskapsfører til å hjelpe ham med rapporteringen til myndighetene.

– Jeg er glad for å ha regnskapsfører. Men det er spesielt for rapportering til Altinn og Skatteetaten, ettersom det er så mange detaljer å forholde seg til – det oppleves komplisert. Jeg bruker relativt mye tid på regnskapsføring og rapportering, og det er fortsatt store forenklingsmuligheter, sier Sortland.

Balanse og motivasjon

Venner og bekjente med faste jobber ved siden av har hjulpet Sortland mye.

– Jeg har gitt litt eierandeler til folk som har hjulpet meg gratis med sin tid og sine ressurser, sier gründeren.

Gründeren forteller at han må ha et liv i balanse.

– Jeg har hatt en grunntanke om at jeg skal jobbe mer på motivasjon enn vilje. Jeg er fokusert på å finne en balanse mellom jobb og fritid.

Helt Rå: Med Puls kan jeg følge med på nøkkeltall hele tiden

DNB lanserer DNB Regnskap

Robot hjelper bedrifter med bedriftsregnskapet

Les også