FRIVILLIG BARNLØS OG GRÜNDER: – Det er noen som blir helt i harnisk, men samtidig så tror jeg det er i ferd med å bli mer vanlig og akseptert, forteller Cathrine Vik om valget hun har tatt. Foto: Anna Lian

Gründer Cathrine Vik (37) mener de som velger å ikke få barn burde få mer ros i stedet for ris – ikke minst av statsministeren.

Nyttårstalen til Erna Solberg satte i gang en stor debatt om hvorvidt vi bør få flere barn i Norge. En av dem som engasjerte seg var gründer Cathrine Vik i Trondheim.

Uforståelig utspill

– Jeg reagerte da jeg hørte den talen. Implisitt sier Erna at kvinner som meg, som velger å ikke få barn, ikke bidrar til velferdssamfunnet. Det liker jeg dårlig, sier Vik.

37-åringen er daglig leder i Skills Communication og programleder i CreativeMornings Trondheim og har vært gründer siden hun var 24.

To ganger har Cathrine satset alt hun har – og tapt

– Jeg startet å jobbe i reklamebransjen som 19-åring, siden da har jeg vært skattebetaler og bidratt til å skape flere arbeidsplasser. I mange år har det vært fokus på verdiskaping og ikke minst på å satse på kvinnelige gründere. I lys av det synes jeg dette utspillet er uforståelig, spesielt siden det kun er vi kvinner som ble tillagt ansvaret for å få flere barn, sier Vik.

Driver du en liten bedrift? Puls er appen som gir oversikt over alle kontoer, saldoprognose og nøkkeltall

Satset alt

Som så mange andre gründere har veien mot suksess vært lang og til tider krevende. To ganger har Cathrine satset alt hun har – og tapt, og hun vet hva det vil si å jobbe døgnet rundt når det kreves. Eller det å alltid måtte være tilgjengelig for kunder.

Det var utrolig deilig å si det høyt

– Jobbsituasjonen min var en av grunnene til at det ikke var aktuelt for meg å få barn i 20-årene. Som gründer må du alltid betale andre før du selv tar ut lønn, og selv da det begynte å gå bra var jeg forsiktig med å ta ut lønn i flere år. Det er ikke en spesielt gunstig situasjon å få barn i, ettersom man må ha hatt skattbar inntekt i seks av de siste ti månedene, og foreldrepengene baseres på den samlede inntekten.

Ti år senere var hun etablert med mannen i sitt liv og trygge økonomiske rammer. Alt lå til rette for å få barn, men for Cathrine hadde tanken om at dette ikke var noe hun ønsket modnet over tid.

Det er noen som blir helt i harnisk

– Jeg tok det endelige valget da jeg møtte en som også hadde samme tanke om å ikke få barn. Det var utrolig deilig å si det høyt, at vi ønsket å være barnefri. Det gjorde at vi slapp mye press og stress, sier hun.

Og selv om hun føler det de siste årene har blitt mer sosialt akseptert å velge bort å få barn, får hun fortsatt reaksjoner fra folk som ikke klarer å begripe hvorfor noen kan velge som dem.

– Det er noen som blir helt i harnisk, men samtidig så tror jeg det er i ferd med å bli mer vanlig og akseptert. I vår krets har vi to andre vennepar som har valgt som oss. Og vi kjenner flere som har valgt å kun få ett barn fordi samfunnet og arbeidslivet ikke er lagt opp for å få flere barn.

Puls er en app for deg som driver en liten bedrift

Flere fordeler med å ikke få barn

Synes du det er for lite fokus på de samfunnsmessige fordelene det har å ikke få barn?

– Ja, hele denne debatten er veldig firkanta. Det er klart det er mange fordeler med å få færre barn, ikke minst i et miljøperspektiv. I tillegg kan vi som ikke har barn bruke enda mer av tiden vår på å bidra til samfunnet på andre måter, for eksempel ved å skape flere arbeidsplasser og verdier som kommer landet vårt til gode, sier hun.

Hva sier du til dem som sier at du ikke vet hva du går glipp av?

– Jeg vet bare at jeg har det så bra nå. Etter mange år som gründer med dårlig lønn har jeg endelig kommet dit jeg vil være, selv om jeg fortsatt har enda noen mål jeg vil nå. Jeg har ventet hele livet på denne følelsen og jeg vil ikke risikere å ødelegge noe, verken karrieremessig eller i forholdet.

Les også