SLIK SER EN VELLYKKET NORSK NÆRINGSLIVSLEDER UT: Knut Steinnes er eier og daglig leder i Rufo AS. Han har ledet bedriften fra å være «et lite firma uten store ambisjoner» til å bli en kompetansebedrift med en klar visjon om å ta store deler av verdensmarkedet. Foto: Stig B. Fiksdal

For noen år siden bestemte Rufo seg for å automatisere absolutt alt. Nå ser de frem til at den nye roboten er på plass og at gründereventyret kan utvikle seg videre i en enda høyere fart.

– Min innstilling til livet er at vi har kort tid å leve. Jeg bekymrer meg mye, men jeg tenker at hva er det verste som kan skje? Det er bare å gønne på og gønne på, sier eier og daglig leder av Rufo, Knut Steinnes.

Rufo
EN GRÜNDER FULL AV PÅGANGSMOT OG ENERGI: Daglig leder av Rufo.no, Knut Steinnes, mellom et lite utvalg av transportkassene bedriften selger. Foto: Stig B. Fiksdal

Det holdt på å gå galt

Knut Steinnes historie med Rufo startet i 2003. Da ble han headhuntet til bedriften fordi han kjente den norske musikkbransjen. Den gangen laget Rufo transportkasser for musikk- og filmbransjen.

– Fordi jeg kjente veldig mange i musikkbransjen i Norge etter å ha etablert en suksessfull konsertscene i Ørsta, fikk jeg jobb i Rufo. Alle de store bandene besøkte oss, slik som Kaizers Orchestra og Bob Hund, sier Steinnes.

I 2005 kjøpte Knut Steinnes seg inn i bedriften og et par år etter, i 2008, kjøpte han hele bedriften. Så kom finanskrisen høsten 2008.

Vi kunne sitte stille eller hive oss rundt

– Vi hadde nybygd fabrikk, høye lån og ble litt bekymret. Vi kunne sitte og se på at dette skulle gå galt, eller så kunne vi hive oss rundt.

Rufo bestemte seg da for å lage nettbutikk og utvidet produktspekteret med vanntette kasser og lettvektkasser i aluminium. De fikk rammeavtale med NRK og store avtaler med offshore-bransjen. Nedturen de fryktet, kom ikke. Det ble vekst.

– Ingen ting er umulig!

– Min innstilling til livet er at vi har kort tid å leve. Det er bare å gønne på!?? Det sier eier og daglig leder av Rufo.no, Knut Steinnes.

Posted by DNB on Monday, 17 September 2018

Bestemte seg for å automatisere alt

– Men etter noen år mistet vi dessverre kontrollen, fordi vi drev mye med spesiallagde kasser. Det var utrolig mye informasjon som skulle flyttes gjennom de ulike avdelingene. Alle kassene var forskjellige og alle ble laget for hånd. I 2013 måtte vi si opp fem ansatte og legge en ny strategi, forteller Steinnes.

De så at digitalisering og bruk av roboter var fremtiden, og bestemte seg derfor å automatisere alt. Det var nøkkelen som skulle til.

– Alle tegninger som måtte tegnes, ble digitalisert. I dag bruker vi bare 5-10 minutter på å tegne en kasse som vi tidligere brukte én time på. I tillegg gjør digitale tegninger at alle deler som skal i produksjon, passer inn og vi sparer enormt med tid.

I 2019 installeres en ny robot og etterhvert vil én ansatt gå fra å lage 4 kasser til 16 kasser per dag.

Vi vil ha full kontroll

– Vi vil ha full kontroll og fortsette eventyret vårt. Det handler om å automatisere absolutt alt. Vårt mål er å ta over verden med våre kasser og å tidoble omsetningen.

Rufo
AUTOMATISERER: Rufo jobber med å automatisere hele produksjonen, alt fra tegninger til å sette sammen kassene. Foto: Stig B. Fiksdal

Samarbeider med NTNU

Steinnes forteller at de har samarbeidet med blant annet NTNU og mastergradstudenter om å utvikle en ny robotcelle. De har et mål om at produksjonen skal gå døgnet rundt og at absolutt alt skal automatiseres.

– Ingen er redde for å miste jobben selv om vi automatiserer og bruker roboter. Vi trenger alle våre ansatte og fremover vil flere jobbe med utvikling av software, produktutvikling, markedsføring, salg og logistikk. Det blir andre typer arbeidsplasser. Våre ansatte er med på å utvikle bedriften selv, sier Steinnes.

Rufo merker at de nå får mange salg fordi de har blitt digitale. En stor fordel er at de kan legge produkter på nett uten at de er laget i fysisk form allerede. Og, fremover vil kommunikasjonen med kundene i større og større grad gå gjennom 3D og VR.

– Vi har blitt en digital bedrift. Vi har gått fra excell-ark og manuell produksjon til automatisering. Vi turte å satse fordi vi ikke hadde noe valg. Det har vært en utrolig reise de siste fem årene.

Alle jobber med det de ønsker mest

Ledelsesfilosofien til Knut Steinnes er at alle skal gjøre det de er best i, for da når bedriften lengst.

– Jeg spør alltid mine ansatte i medarbeidersamtalene om det de gjør i dag, er det det de har lyst til å gjøre i fremtiden? Istedet for å tilsette nye utenfra, flytter vi heller internt på våre ansatte alt etter som hvilken kunnskap de har og hva de har lyst til å drive med. Håpet er at alle som jobber her skal jobbe med det de ønsker seg mest. Det er så enkelt at den med mest datakunnskap bruker kunnskapene sine beste der. Vi har for eksempel utviklet mye software selv, forteller Steinnes.

– Absolutt alle ansatte må med, alle må involveres og inkluderes. Det nytter ikke å ha en sjef som bestemmer alene. 

LEDELSESFILOSOFI: Alle skal gjøre det de er best i, alle skal involveres og inkluderes, mener Knut Steinnes. Her sammen med en medarbeider. Foto: Stig B. Fiksdal

Tidligere Statoil-ansatte har satt seg høye må. – Vi ønsker å redde liv.

Fra gründer til gründer: – Vi ønsker å gi noe tilbake

NXT Matcher – næringslivets svar på Tinder

Les også