Gründerprosjektet Wide-Ink er ikke helt som andre frisører.

De har ingen salong.

Wide-Ink består av tidligere flyktninger som får muligheten til å bli frisører igjen, og det skjer i form av pop-up-salonger de setter opp – nå senest på Øyafestivalen på Tøyen i Oslo.

Wide-Ink ble startet nettopp på Tøyen av irakiske Wid Al-Saedy i 2015 da flyktningkrisen nådde sitt foreløpige klimaks, og planen er at de skal lage en pop-up-salong på Tøyen Torg.

Dnbfeed tok en sommerprat med den sympatske gründeren om prosjektet som får våre nye landsmenn i arbeid og integrert i samfunnet. Og en rekke fornøyde norske kunder på kjøpet …

FLERE FRIVILLIGE: Vendula fra Tsjekkia hjelper til å promotere Wide-Ink.

Hva står Wide-Ink for?

– Wide-ink står for «Bred inkludering», hvor alle skal ha rom og mulighet for å delta i samfunnet. For andre som hører navnet kan det assosieres med at «Ink» er blekk som har forskjellige former og farger. Det synes jeg er fint fordi vi er ulike, fra forskjellige kulturer og med forskjellig kompetanse.

Wide-Ink-konseptet startet et steinkast unna Øya, kan du fortelle hvordan det skjedde?

– I 2015, da flyktningkrisen nådde sitt kanskje foreløpige klimaks, var jeg frivillig ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Siden jeg snakker arabisk, fikk jeg mange spørsmål fra flyktningene. Et av spørsmålene som gikk igjen, var om jeg hadde en tråd å avse. Jeg er opprinnelig fra Irak, og skjønte at de trengte tråden til «threading» – en hårfjerningsmetode som er veldig vanlig i Midtøsten, og hvor det eneste redskapet man trenger er en sytråd.

– Jeg så at det var et stort behov for hårklipp, og kontaktet flere frivillige frisører som stilte opp. Men flere av flyktningene ville heller låne frisørredskapene for å klippe selv, og mange av dem var utrolig flinke. Flere hadde vært frisører i hjemlandet, og fortalte om nedbrente og utbombede salonger som de måtte flykte fra. Det var her idéen om Wide-Ink ble til.

GRÜNDER: Tøyen-jenta Wib har ikke tid til å få med seg musikk på Øyafestivalen.

– De første pop-up-salongene fant sted under nabolagsarrangementer i bydelen Tøyen, og ble svært godt tatt imot av lokalbefolkningen. Siden den gang har vi jobbet med å videreutvikle og konkretisere pop-up-konseptene, og vi har nå forretningsmodellen klar.

Alle kunder har vært veldig fornøyde med hvor dyktige frisørene er og har vært imponert av arbeidet vi gjør

Hvordan har Øya-publikummet tatt dere i mot så langt?

– Vi har blitt tatt godt imot med stor interesse når det gjelder både hårklipp og prosjektets formål. Om det var i regn på onsdag eller i sol på torsdag har vi hatt kø for våre tjenester – med stor stemning i køen, selvfølgelig! Alle kunder har vært veldig fornøyde med hvor dyktige frisørene er og har vært imponert av arbeidet vi gjør.

frisører
FRA SYRIA TIL ØYA: Toran fra Syria klipper en kunde.

Kan du fortelle om hvordan og hvorfor du dro fra Irak som barn?

– Jeg kom til Norge fra Basra i Irak i 1994 som politisk flyktning. Min far forlot Irak tre år før oss. Vi flyktet med min mor og mine tre søsken og ble plassert i Levanger i ett år, så flyttet vi til Oslo mellom Tøyen og Grønlad. 18 august har jeg bodd  23 år i Norge.

Vi kaller ikke våre frisører for flyktninger, vi ser på dem som våre nye landsmenn – som vi håper blir inkludert i vårt samfunn på en effektiv og verdifull måte

Dere har ambisjoner om å være en pop-up-frisør drevet av flyktninger – har du ikke heller lyst på en fast frisørsalong?

– Vi kaller ikke våre frisører for flyktninger, vi ser på dem som våre nye landsmenn – som vi håper blir inkludert i vårt samfunn på en effektiv og verdifull måte. Vi er en pop-up-salong nå og håper på å få fast salong hvor vi også kan poppe-ut til bedrifter/institusjoner og andre festivaler og eventer. Vi ønsker oss hjelp fra det offentlige eller en sponsor for å åpne vår faste salong. Målet er at prosjektet vårt kan være bærekraftig, og dette jobber vi hardt med!

Alle våre deltakere er erfarne frisører med lang erfaring fra hjemlandet, men som alle har måttet flykte fra krig

CROWDFUNDING: Wide-Inc søker støtte til å lage flere pop-up-salonger.

Noen kritiske røster sier at dere burde ha et norsk fagbrev og ha jobbet i norske bedrifter. først Hva er ditt svar til det?

– Vi er sosiale entreprenør, blant annet støttet av Oslo kommune, hvis mål er å skape sosial inkludering ved å forkorte veien inn i arbeidslivet for våre nye landsmenn. Alle våre deltakere er erfarne frisører med lang erfaring fra hjemlandet, men som alle har måttet flykte fra krig. Flere har drevet eller jobbet i  salonger som enten ble destruert under krigen eller som de måtte forlate på grunn av at det var for utrygt å bli der. I tillegg har alle våre frisører blitt intervjuet i praksis, men klipp av frivillige modeller og sensorer tilstede.

– Gjennom arbeidet med Wide-Cut får de arbeidstrening – i samarbeid med norske frisører – og tjener penger, som de selvsagt skatter av, og blir bedre kjent med nordmenn og det norske samfunnet. Samtidig kan de tilføre noe nytt og annerledes, for eksempel teknikker og metoder fra hjemlandet som for eksempel «threading».

Du er en ekte Tøyen-jente, hvordan synes du Tøyen-løftet går?

– Tøyen har blitt mer attraktivt enn det det var for noen år tilbake; vi ser at det er mange fler som kommer hit på besøk eller flytter hit. Men dette var ikke et løft for alle: Det var et løft for noen – de mest ressurssterke. Jeg savner et bredere tilbud som kan inkludere folk med ulik økonomisk og sosial bakgrunn og skape arbeidsmuligheter for alle. Vi ønsker å bygge opp mennesker, ikke fasader.

Til slutt: Hvem skal du se på Øya i dag og i morgen? Og hva har vært best hittill?

– Vi jobber i hele festivalen-tiden så vi har ikke fått tid til å se så mange, men vi har også en liten høyttaler i salongen vår med arabisk musikk som motiverer oss.

Les også