– Det eksploderte.

I desember 2015 fikk Lisbeth Thomsen øye på den: Utlysningen fra den danske kjøkkenleverandøren Designa, som søkte franchisetaker til en ny butikk på Lillestrøm.

Thomsen hadde vært på utkikk etter nye muligheter en stund. Hun tenkte «why not», og sendte inn en søknad.

Vet du hva bedriften din – eller en i nabolaget, bidrar med til samfunnet? Sjekk ringvirkningene her.

Deretter gikk alt slag i slag.

– Fra jeg søkte og til jeg stod med en butikk i hånden tok det fire måneder. Jeg hadde ikke mulighet til å forlate den gamle jobben min før 1-2 uker før den nye butikken skulle åpnes. Jeg jobbet dobbelt i flere uker for å få alt klart, forteller hun.

Fant kunder på Facebook

Noe av det første Thomsen gjorde da hun fikk vite at hun skulle lede Designas nye butikksatsning, var å legge ut en post i en kjøp- og salg-gruppe for Oslo og Akershus på Facebook.

– Jeg spurte om jeg kunne komme hjem og ta mål av kjøkkenet til folk, for deretter å sende dem tegning på ny kjøkkenløsning, forklarer hun.

Flere timer gikk uten at hun fikk respons. Da Thomsen konkluderte med at planen ikke fungerte, tikket det plutselig inn melding fra en dame som var interessert.

– Så tok det fullstendig av, det eksploderte. Jeg tror jeg fikk hundre henvendelser, ler hun.

Resultatet ble at hun kjørte rundt på hjemmebesøk på kveldene, etter at arbeidsdagen ved den tidligere arbeidsplassen var fullført, og foretok målinger.

– Utover natten satt jeg og tegnet kjøkken, minnes hun.

Lisbeth Thomsen i Designa på Lillestrøm. FOTO: Stig B. Fiksdal

Da den nye butikken åpnet i april 2016, hadde Thomsen allerede et godt kundegrunnlag. I tillegg opplevde hun at kunder strømmet til butikken. Etter fire ukers drift fikk Thomsen en spøkefull mail fra sjefen i Danmark om at hun «måtte roe litt ned»: det var vanskelig å få produsert alle kjøkkenene hun hadde solgt.

– Det var helt vilt og veldig gøy! Ingen hadde trodd det skulle ta sånn av, sier Thomsen.

Kort tid etter åpning ble Kristin Løvstad ansatt, og snart skal duoen bli til trio. I fjor, knapt ett år etter åpning, ble Designa på Lillestrøm kjøkkenkjedens mestselgende konseptbutikk i Norge.

Skal du starte egen bedrift? DNBs oppstartsloser hjelper deg – helt gratis

Bidrag til skole, permisjon og brannvesen

Skattebidraget fra butikken til den norske stat, utgjorde i 1,4 millioner kroner i 2016. Dette er nok til å finansiere ett lærerårsverk, én foreldrepermisjon, seks uttrykninger for brannvesenet og syv kilometer med elgsikring.

Det viser verdikalkulatoren «Ringvirkninger», som DNB har lansert for å hjelpe alle selskaper i Norge med å synliggjøre sitt verdibidrag.

Thomsen var ikke klar over hvor mye driften fra hennes butikk betyr for samfunnet.

– Det eneste jeg tidligere har tenkt over, er hvor mange penger jeg betaler til staten, ler hun.

Les også: Vil prioritere kvinnelig gründerskap

Fersk rapport

De små- og mellomstore bedriftene – det vil si selskaper med mindre enn 100 ansatte og årlig omsetning på under 100 millioner kroner, stod til sammen for 42 prosent av verdiskapningen og 62 prosent av sysselsettingen i norsk næringsliv i 2016.

Benedicte Schilbred Fasmer i DNB. FOTO: Stig B. Fiksdal

Det viser en fersk rapport som Ny Analyse har utarbeidet på oppdrag fra DNB.

– Det er viktig å huske at de fleste bedrifter i Norge har mindre enn 20 ansatte. Det er den lokale blomsterbutikken, frisørsalongen og elektrikeren, sier Benedicte Schilbred Fasmer, konserndirektør for Bedriftsmarkedet i DNB.

For å kunne opprettholde dagens velferdsnivå, vil vi trenge enda flere slike bedrifter i fremtiden. DNB har de siste årene satset mye på å hjelpe oppstartsbedrifter, blant annet gjennom å etablere gratis veiledningshjelp fra bankens Oppstartsloser.

Schilbred Fasmer mener imidlertid mer må gjøres – fra et høyere nivå.

– Å lage rammevilkår og fremme vekstselskaper er avgjørende for at vi skal lykkes med å erstatte fallende oljeinntekter og beholde vårt velferdssamfunn, sier hun.

Les også: Slik får du suksess som gründer

Oppstartslos Erik hjelper norske drømmere

Har du oppstartskostnader? Dette kan fradragsføres

Denne butikken alene bidrar med én sykepleier, én foreldrepermisjon, to skoleplasser og åtte kilometer elgsikring

I snitt bidrar en norsk bedrift med 10 lærere, 7 politibetjenter og 6 sykehjemsplasser

Les også