FINANSIERER 11 LÆRERE HVERT ÅR: Fisk og reker er viktig for norsk økonomi. På Rådhusbryggen i Oslo selges fersk fisk og reker direkte fra båten Luna til fornøyde kunder. Foto: Stig B. Fiksdal

Klokken er åtte og køen er lang en fredags morgen på Rådhusbryggen i Oslo. Fisker Geir Solhaug har allerede solgt fisk og reker i en time.

– Du får det ikke ferskere enn her, det kommer jo rett opp fra sjøen. Jeg føler ikke at jeg får samme kvaliteten og samme garantien om du handler i butikk. I tillegg er det veldig hyggelig å stå her i kø. Jeg kommer innom før jeg skal på jobb, sier en av Geir Solhaugs faste kunder.

HYGGELIGE KUNDER: Geir Solhaug har mange faste kunder som kommer hver uke for å handle fisk og reker. Foto: Stig B. Fiksdal

Fremtidens matfat

Geir Solhaug har jobbet som fisker i Oslofjorden i nesten 30 år, selv om han er fra Svolvær.

– Jeg er egentlig lofotværing, men det var kjærligheten som brakte meg sørover. Hadde jeg ikke trivdes hadde jeg reist tilbake. Nå har jeg vært fisker nesten hele mitt yrkesaktive liv.

Solhaug er også leder av Indre Oslofjorden fiskerlag og opptatt av å ta vare på fjorden slik at det blir gode vilkår for livet i havet.

– Alle fiskere er genuint interessert i å verne arter. Det er det vi lever av og det våre etterkommere skal leve av i fremtiden, sier Solhaug.

fisk og reker
GODT UTVALG: Lofotværingen selger fisk og reker fra fiskeskøyten Luna ved Rådhusbryggen i Oslo. Foto: Stig B. Fiksdal

Fisk og reker er viktig for velferdssamfunnet

I snitt bidrar norske fiskebedrifter (inkludert oppdrett) med 6,7 millioner kroner i skatter og avgifter, både direkte og indirekte. Det betyr at en gjennomsnittlig bedrift finansierer om lag 11 lærerårsverk hvert år.

Sjekk her hvor mye din bedrift bidrar med til velferdsamfunnet.

– Hav- og kystfiske og fiske i ferskvann har alltid vært viktige næringer for norsk økonomi, sier Roger Antonesen, som er ansvarlig for sjømat-næringene i DNB, og bankdirektør for Nord-Norge.

De siste årene har oppdrettsnæringen og tjenester tilknyttet oppdrettsnæringen blitt en veldig stor industri i Norge.

– Det ble solgt laks for over 61 milliarder kroner fra norske oppdrettsanlegg i 2017. Det er mer enn dobbelt så mye som for fem år siden, sier Antonesen.

fisk og reker
FORNØYD FISKER: Geir Solhaug trives som fisker i Oslofjorden. Foto: Stig B. Fiksdal

Spiser reker hver dag

Fiskeren er særlig glad i reker og forteller at han spiser reker nesten hver dag.

– Jeg spiser alltid reker når jeg er på jobb, men ikke på fredagskvelden slik veldig mange av kundene mine gjør. Da er jeg ferdig med reke for uken, ler fiskeren.

Den beste reken er fra nå og frem til mars

Nå som vinteren snart er her, kommer vinterreken.

– Vinteren er en fin årstid. Rekene er bedre om vinteren, for da er det kaldere i sjøen. Reken har rogn, bedre skall og er mer spenstig. Den beste reken er fra nå og frem til mars, sier Solhaug.

fisk og reker
NYKOKTE REKER: Geir Solhaug måler opp kokte reker i litersmål. Foto: Stig B. Fiksdal

Handler reker til fredagskosen

Solhaug fisker litt forskjellige steder i Oslofjorden, men ofte mellom Filtvet og Hvaler. Fra onsdag til og med lørdag hver uke selger han fisk og reker ved Rådhusbryggen i Oslo.

– Kundene er spennende og veldig hyggelige. Jeg trives veldig godt her ved Rådhuset. Jeg har mange faste kunder som kommer hver uke, men også nye kunder kommer til hele tiden, sier Solhaug.

– Får ikke bedre reker enn dette, sier en kunde som kommer hver fredag for å handle reker til fredagskosen fra Solhaug.

fisk og reker
GODT SALG: Fisk og reker selges rett fra båten Luna. Foto: Stig B. Fiksdal

Disse er bunnplanken i norsk økonomi

I snitt bidrar en bedrift med 10,5 lærerårsverk

Ble fisker for å skaffe nok torskehoder til Nigeria-eksport

Les også