FLERSPRÅKLIG: Samisk er et av Norges offisielle språk, så kortene er både på samisk og norsk. De kan også fås på engelsk. Foto: Alf Ove Hansen

Da barna fikk allergi, handlet 17.mai og bursdager stadig mer om mat og stress. Marit Barbo lagde da MerkMaten-kortene. De gjør livet lettere for gjest og vert.

Det nærmet seg nok en gang Norges nasjonaldag. Nok en gang gruet familien seg. Mest mor og far, men barna gledet seg heller ikke like mye til kaker, boller og brus.

– Det var store kakebord på skolen, men stort sett forbeholdt alle andre. Mine barn fikk kake jeg hadde laget, de kunne ikke forsyne seg som alle andre. Det var helt sikkert kaker der uten gluten, egg og melk, men det kunne ingen svare på, forteller Marit Barbo.

Se hva andre grundere gjør i Finnmar på DNB NXT i Alta

Marit Barbo tar nå neste steg med Merk Maten, og ser etter både investorer og dagligvarekjeder som vil jobbe med henne og produktene.

Skolen sa straks ja

Etter noen år med klump i magen hver gang det var større festligheter på gang, bestemte hun seg for å gjøre noe. De tre barna under sju år skulle ikke lengre ha det slik. Da hun kom hjem fra jobben som aktivitør på et omsorgssenter, formet et utkast til fire små mat- og kakekort på et A4-ark. Ulike ingredienser ble påført, med mulighet for å hake av.

– Jeg var helt elendig på data, så jeg jeg fikk hjelpe av en kollega. Så satte jeg meg til med saks, arkene og laminatmaskin ved kjøkkenbordet. 14.mai i 2014 gikk jeg til Kaiskuru skole og spurte om de ville bruke kortene på feiringen tre dager etter.

‘Vet du hva, Marit! Jeg kunne spise fem kaker!’, sa en av ungene

Både hun og kortene hennes ble tatt imot med åpne armer; skolen skulle kjøpe inn kortholdere og hun fikk beskjed om å gå hjem for og lage flere. Da dagen kom og tilbakemeldingene strømmet på, visste Marit Barbo at dette måtte hun gjøre noe mer ut av. Et barn og en mor kom med noen avgjørende tilbakemeldinger.

MANGES FAVORITT: Favoritten Grandiosa står ofte på bursdagsmenyer. Når en vet hva maten inneholder, er det lett for barn og voksne å forsyne seg. Foto: Alf Ove Hansen

Kake for første gang

– «Vet du hva, Marit! Jeg kunne spise fem kaker!», sa en av ungene. En mor sa også at det var første gang hennes datter hadde spist kake på 17. mai på skolen. Tenk at det skulle være så enkelt for at både barn og voksne kunne ha en avslappet feiring.

Fire år senere er vi og Marit Barbo igjen på skolen. Denne gangen er datteren invitert i bursdag som holdes her. Glade andreklassinger løper rundt i gymsalen i etasjen under, mens foreldrene Ken Roger og Cecilie Småvik-Jensen setter fram mat. MerkMaten-kortene er på plass.

Alle i vår familie har ulik grad av laktoseintoleranse

– Alle i vår familie har ulik grad av laktoseintoleranse. Både bløtkake og brownies-variantene er merket med innhold, og i denne bursdagen har vi også glutenfri pizza. Det serveres også frukt, grønt og dip.

Når det er tid for å spise, strømmer barna til og forsyner seg uten at de voksne er involvert. Her får alle de samme, og det er viktig for mor Cecilie.

Inkludering

Denne kaken er bakt med laktosefri fløte. Bursdagsbarnet Bella til høyre, storesøster Ronja Babette (i midten) og venninnen Regine kan dermed forsyne seg så mange ganger de vil. Foto: Alf Ove Hansen

– Alle spiser det samme, og det gjør at ingen føler seg utenfor. MerkMaten-kortene brukes også aktivt på skolen og på kommunens arrangement. Et flott tiltak.

Også for Marit Barbo er inkludering en viktig tanke bak MerkMaten.

– Samfunnet er universelt utformet, med heis og ramper. Hvorfor skal ikke også maten også være mer universelt tilrettelagt? Det handler om inkludering også her. Drømmen er et bærekraftig MerkMaten-firma, som på ulike måter kan bidra til å forbebygge utenforskap.

Barbo var ekstra glad da Alta kommune bestemte seg for å kjøpe inn kortene til 17. mai-feiring både i 2017 og i 2018. Sør-Varranger og Rakkestad fulgte i Altas fotspor i år. Håpet er at flere kommuner vil skjønne hvor effektfulle kortene er.

– Rekk opp hånda, alle barneskoler som ikke ønsker å inkludere alle sine elever, er Marit Barbos utfordring.

9. oktober møtes grundere og investorer i Alta på DNB NXT

Penger og mentor

Hun er utdannet aktivitør, og har jobbet i psykiatrien. Nå har hun sagt opp jobben på et omsorgssenter, og satser sparepenger og all sin tid på MerkMaten. Fra starten av har hun hatt et godt samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), og medlemmene der får rabatt i nettbutikken. Hun får god drahjelp til søknader og generell sparring fra Kunnskapsparken Origo, som DNB eier en liten del av.

– Jeg fikk i starten i samarbeid med NAAF Region Nord og Anne Kari Isaksenen engangs-støtte fra Extra-stiftelsen i 2015. I 2018 fikk jeg kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge. Derfra får jeg også mentorhjelp. Det er helt uvurderlig.

Hennes første mentor var Vegard Berge Uglebakken i Nord Ekspedisjon i Alta. Han hjalp henne med alt fra å skjønne copy paste-funksjonen på pc-en til å lage strategiske planer.

– Vegard var fantastisk, og en person som bare gjør ting. Han kunne si «Hva, har de ikke svart enda? Da går vi å banker på døra nå», mens jeg var litt mer sånn «Tror jeg må sove litt på det». Den tiden var utfordrende og ekstremt nyttig, sier Barbo.

Matbutikker neste mål

MerkMaten-kortene koster lite, men har stor effekt for mange. Foto: Alf Ove Hansen

Nå har hun lært å bli en selger, hun holder foredrag, deltatt på Næringsforenings frokostmøter, tatt etablererkurs samt økt kunnskap på sosiale medier. Med sin nye mentor, tidligere Orkla-direktør Hartvig Johanson, er hun klar for å ta steget fra løpende utgifter til sikre inntekter.

– Han skal nå hjelpe meg med å komme inn på dagligvaremarkedet. Målet er å selge mat-og kakekortene i matbutikker. Det kreves et nytt design, rett pakkestørrelse så kortene passer i hyllene, passende emballasje og mye annet.

Han ble skrekkslagen, og jeg ble innlagt på Hammerfest sykehus i fire dager

Marit Barbo og mentoren møttes første gang i sommer, og det ble en opplevelse ingen av dem kommer til å glemme.

– MerkMaten hadde fått et laksedøgn i Altaelva av kommunen, og en av gjestene som takket ja var Hartvig Johannson. Han hadde aldri før vært i en av verdens beste lakseelver. I invitasjonen var vi tydelige på at blir soving på feltseng i lavvo, og alle tar sin del av rigging og matlaging.

Fra laksedøgn til sykehus

Dagen oppbrant, og etter dager med 30 grader var det nå tid for styrtregn og samling under gapahuk og partytelt. Både sitteunderlag og kropper ble litt våte, og fisken ville bare nappe. Opplevelsen rundt leirbålet og stemningen i Alta-elva var likevel et minne for livet og praten om forretning og livet gikk sin gang. Marit Barbo følte seg derimot uggen hele kvelden og natta, og kastet innpå med paracet og sitrondrikke. Hun visste at noe var galt, men ikke søren om hun skulle kaste inn håndkleet på en slik viktig dag.

– Da leiren var pakket ned, ventet jeg noen dager med å oppsøke lege. Hadde 41 i feber og en CRP nær 200. Han ble skrekkslagen, og jeg ble innlagt på Hammerfest sykehus i fire dager. Det nærmet seg en blodforgiftning. Det gikk heldigvis bra.

Hun tok et bevisst valg om ikke å avlyse laksedøgnet, selv om hun var syk.

– Selv om laksen ikke bet på kroken, fikk jeg en god fangst likevel. Det ble en fantastisk kickstart på samarbeidet med mentor Hartvig Johannson!

Les også