ARVEN FRA BESTEFAR: Tidewave-madrassen reduserer muligheten for å få liggesår for dem som ligger lenge i ro, samt myker opp kroppen. Foto: Tidewave

Madrassen gründerne i Tidewave har utviklet ser ut som en vanlig madrass og kan ligge i en hvilken som helst seng. Vel, madrassen er ikke helt som andre madrasser; den vender pasientene slik at liggesår og stivhet unngås.

På 1990-tallet utviklet bestefaren til Elen Haugs Langvik et pneumatisk (luftstyrt) verktøy for å løfte store gjenstander med lite kraft. Oppfinnelsen ble lagt inn i en madrass slik at brukerne automatisk vendes for å redusere liggesår og myke opp kroppen.

Audun Haugs døde plutselig i 2008 og familien arvet oppfinnelsen.

I 2016 ble bestefars oppfinnelse hentet frem igjen. Elen og studievennene Bjørn Lorentzen og Nina Fagerheim Åmodt deltok på Venture Cup med bestefar Auduns idé og vant. Dette ble starten på Tidewave R&D AS.

 

Tidewave
SMART-SENG: Madrassen ser ut som en helt vanlig madrass, men den vender pasientene med trykkavlastning. Foto: Tidewave

Fra 25 kilo til 2 kilo

Samtidig som de fullførte masterstudiene sine i endringsledelse, jobbet gründerne parallelt med å bygge opp selskapet. De snakket med helsepersonell for å avdekke hvilke behov de og pasientene har. Videre var det viktig å få inn en maskiningeniør og en elektroingeniør.

– Vi måtte begynne litt fra scratch da vi hadde en gammel patent i aluminium som veide 25 kilo og hadde begrenset funksjonalitet. Vi tok grunnteknologien videre og laget et helt nytt konsept med flere funksjoner. Nå veier den bare et par kilo, forteller Bjørn Lorentzen, daglig leder av selskapet.

Tidewave
TIDEWAVE-TEAMET: Elen Haugs Langvik, Bjørn Lorentzen, Andreas Smith, Arvid Bjerre og Nina Fagerheim Åmodt. Foto: Tidewave

10 prototyper testes ut på sykehjem

For tiden testes 10 prototyper av madrassen på sykehjem i Stavanger, Sandnes, Sola og Tine. Pilottestingen startet for 3 uker siden og gründerne forteller at det har gått over all forventning.

Sykehjemmene ser behovet

– De fire kommunene vi samarbeider med stiller arbeidskraft til rådighet og fyller ut rapportskjema hver morgen. De ser behovet for en seng som dette. Vi er veldig glad for alt engasjement som sykehjemmene har vist, sier Lorentzen.

Brukervennlig

Det siste selskapet har utviklet er et eget styringssystem og krumningsteknologien som brukes i madrassen mener de er unik.

Madrassen er fleksibel og brukervennlig

– Vår madrass skiller seg ut med sakte bevegelse fra side til side i kombinasjon med en krumningsteknologi. Og at det kun er en lett madrass gjør det hele veldig fleksibelt og brukervennlig, forteller Lorentzen.

Tidewave
STYRINGSYSTEMET: Madrassen beveger seg sakte slik at brukeren ikke får liggesår eller får stive muskler. Foto: Tidewave

Ett par hundre madrasser om ett år

Med et ukjent produkt gründerne har sterk tro på jobber Tidewave flittig med å presentere seg for potensielle kunder.

Det er krevende å ha et produkt ingen har hørt om

– Den største utfordringen er å selge produktet. Det er derfor vi fra starten av jobber tett med potensielle kunder for å gjøre de kjent med teknologien, og la de bli med å forme produktet, sier Lorentzen.

For at madrassen skal kunne selges må den også sertifiseres, og Tidewave jobber for en bærekraftig produksjonsmodell. De samarbeider blant annet med en institusjon i Irland om et forskningsprosjekt, og har flere distributører som har vist interesse.

Vi ser for oss at vi kan løse en stor global utfordring

– Om ett år har vi klar en produksjonsavtale og da kan vi produsere et par hundre madrasser. Vi ønsker i første omgang å selge i Norge fordi det er greit å ha litt nærhet og vise at det fungerer her før vi går til et annet land. Men, vi har absolutt internasjonale ambisjoner.

«Family, fools and friends»

Med et utviklingsløp på tre år forteller gründerne at de ikke tok ut lønn fra selskapet før i 2018, men har jobbet aktivt med å skaffe finansiering for å kunne utvikle produktet.

Samtidig med utvikling av produktet, fikk de kontakt og støtte i form av kapital og gründerråd fra Innovajon Norge og Validé i Stavanger.

At vi kan gjøre en forskjell på sykehus og aldershjem er en stor motivator

– Vi vant litt pengepremier på Venture Cup og fikk støtte fra Innovasjon Norge. Har du en idé og faller inn under kriteriene, er det mange støtteordninger for startups, sier Lorentzen.

Pilotesting på gang

Etterhvert fikk de også teknologioverføringsstipend fra Norwegian Pump and Pipes på 300.000 kroner, og kapital fra Forskningsrådet til forskning og utvikling på 1 million kroner.

Dette har vært veldig viktig da vi kom rett fra masterstudiet. Med finansiering på plass har vi kunnet ta ideene videre uten å måtte jobbe 100 % ved siden av vanlige jobber. Finansieringen gjorde det også mulig for oss å ansette Andreas Smith og Arvid Bjerre, som i dag er henholdsvis teknisk sjef og produktsjef. Ettersom vi tre som startet selskapet ikke har teknisk bakgrunn, var det helt essensielt at vi fikk Andreas og Arvid inn i teamet.

Første emisjon hadde selskapet rett før påske og det var en blanding av «family, fools and friends» som tegnet seg for aksjer. Tidewave gikk først til familie og venner, da det ville sende signaler til investorene på hvor stor tro de selv hadde.

– Vi fikk inn i overkant av 500.000 kroner fra familie og venner, og vi fikk da bedre napp hos etablerte selskaper. Totalt fikk vi inn 1.4 millioner kroner på emisjonen. Innovasjon Norge matchet dette beløpet. Dette ga oss muligheten til å utvikle, produsere 13 madrasser og igangsette pilottesten som foregår nå og frem til jul.

Tidewave
KRUMNINGSTEKNOLOGI: Slik ser sengen ut når den krummer seg. Foto: Tidewave

Global utfordring

Gründerne forteller at de stortrives med jobben sin, selv om det er utfordrende oppgaver med alt av økonomi, juss, regnskap, markedsføring og produktutvikling.

– Vi ville ikke gjort noe annet enn dette. Bare at vi kan gjøre en forskjell på sykehus og aldershjem er en stor motivator. I tillegg styrer vi vår egen hverdag og sitter i førersetet alle sammen. Vi ser for oss at vi kan løse en stor global utfordring og er veldig fornøyd med situasjonen slik den er nå, sier Lorentzen.

Overlever du etter fem år har du gjort suksess

Gründerne forteller at timingen deres har vært viktig. De har ikke hatt forpliktelser som familie og boliglån, og har kunnet være veldig fleksible.

– For dem som lurer på om de skal starte for seg selv er det aller viktigste å ha en idé og undersøke markedet om det er et behov. I tillegg er det viktig at teamet har utfyllende kompetanse. Det at vi har vært flere har betydd veldig mye for oss – én person kan ikke gjøre alt, avslutter Lorentzen.

Etterlyser mentorer

Terje Fanebust, som er banksjef for DNBs bedriftskunder i Stavanger, har fulgt Tidewave gjennom flere år.

– Tidewave har vært igjennom et ganske langt løp, og har nok savnet noen gode mentorer. Det er viktig at folk med kompetanse på oppstart bidrar med nettverk og gründerkompetanse, sier Terje Fanebust.

De første fem årene er de tøffeste

Fanebust forteller at for de aller fleste gründere er de første fem årene tøffe.

– Da er det bare én ting som gjelder, nemlig å overleve. Overlever du etter fem år har du gjort suksess. I USA ser vi en tett kobling mellom akademia, næringsliv og investorer. Jeg tror for eksempel veiledningen som studenter får via Gnist er viktig, sier Fanebust.

DNB arrangerer torsdag 1. november DNB NXT i Stavanger. DNB NXT er møteplass for investorer, gründere og etablert næringsliv. Tema er bærekraftig vekst innen helse og helseteknologi.

Tidewave
Terje Fanebust, banksjef i DNB Stavanger. Foto: Christian Faarlund

Tidligere Statoil-ansatte har satt seg høye mål: – Vi ønsker å redde liv

For Rufo er ingenting umulig: – Det er bare å gønne på!

Tips og triks når du starter for deg selv

Les også