GLADE PARTNERE: Spiir-gründer Rune Mai (f.v.), Per Kristian Næss-Fladset i DNB Open Banking og investeringsansvarlig Karen Elisabeth Ohm Heskja i DNB Ventures. Foto: Stig B. Fiksdal

DNB har sammen med Danske Bank gått inn på eiersiden i det danske fintechselskapet Spiir A/S og dets Nordic API Gateway, som også står bak appen Spiir. Banken går inn med nesten 39 millioner kroner.

Dette er en strategisk investering fra DNBs side og et resultat av at banken tidligere i år satte av 250 millioner kroner i DNB Ventures, et nytt fond som skal investere i vekstselskaper innen finans.

Formålet med investeringen i Spiir er å styrke bankens posisjon innen Open Banking.

Vi kommer ikke på alle de beste ideene selv. Vi ønsker derfor å søke et bredt sett av ulike samarbeid og allianser for å være best mulig rustet for fremtiden

– Vi kommer ikke på alle de beste ideene selv. Vi ønsker derfor å søke et bredt sett av ulike samarbeid og allianser for å være best mulig rustet for fremtiden. DNB Venture er et av flere initiativer for å lykkes med dette, sier investeringsansvarlig i fondet, Karen Elisabeth Ohm Heskja.

Spiir er mest kjent for å ha utviklet en app for forbrukermarkedet, Spiir, på samme måte som DNB har utviklet Vipps og appen Spare. Selskapet har også utviklet plattformen Nordic API Gateway, og det er her kapitalen fra DNB hovedsakelig vil bli brukt. Det er her hovedinteressen for banken ligger.

Spiir-appen er likevel viktig den også. Den er et eksempel på hvilke muligheter som kan realiseres på Nordic API Gateway. Spirr-appen har så langt 275.000 brukere og vil bli lansert i Norden.

En investering for fremtiden

Hensikten med Nordic API Gateway er i første omgang å bygge en ledende plattform for PSD2 i Norden. Dette for å gjøre det enklere å utvikle nye finansielle tjenester og betalingsløsninger basert på at aktørene nå kan få tilgang til hverandres data med kundens samtykke. PSD2 er det nye betalingsdirektivet, som åpner for dette.

Ohm Heskja sier at Open Banking – det å la andre få bygge sine tjenester på bankens produkter og kunder, samt å være med kundene forbi bankens egne kundeflater gjennom åpne APIer og tjenester – er et strategisk viktig område for banken og for DNB Ventures.

– DNB ser det ikke som hensiktsmessig å utvikle alt selv. Vi vil derfor samarbeide om utviklingen og ta posisjoner i selskaper som kan gi DNB en «gevinst» utover det finansielle – og hvor vi ser at vi kan bidra tilbake til selskapet utover det finansielle. Spiir og deres Nordic API Gateway er et slikt selskap. Deres løsninger, team og visjoner passer som hånd i hanske med vår strategi på dette området, sier hun.

– Å gå inn i slike selskaper er nyttig. Både for å få nye perspektiver og for å lære, men også for å drive innovasjon og utvikling av nye tjenester sammen med andre, fremholder Ohm Heskja.

Per Kristian Næss-Fladset i DNB Open Banking er enig.

Dette er et veldig spennende selskap for DNB, som investering og som en strategisk posisjon for fremtiden

– Dette er et veldig spennende selskap for DNB, som investering og som en strategisk posisjon for fremtiden. Nordic API Gateway vil bidra til raskere utvikling og innovasjon ved at det blir lettere å få tilgang til andres data og gjøre dem tilgjengelige for de som skal utvikle de gode tjenestene for kundene, sier Næss-Fladset.

– Vi vil samarbeide om å tilegne oss data og konkurrere om å være best på å benytte dataene til å skape verdi for kundene våre, legger han til.

To viktige år

Spiir-gründer Rune Mai ser frem til å samarbeide med bankene om å bygge ut plattformen til å bli den ledende PSD2-infrastrukturen i Norden. Han mener at dette må skje i løpet av de to neste årene.

– Hvis vi skal lykkes med det, trenger vi samarbeidspartnere i finanssektoren som ser nye muligheter og som ikke bare vil beskytte seg. Han nevner DNB som eksempel på en aktør som ser nye muligheter.

Spiir er fortsatt på jakt etter investorer til Nordic API Gateway. Selskapet ønsker nå å få inn en aktør fra retail- eller systemutviklingssiden (ERP).

Det viktigste aktørene i finansmarkedet kan gjøre nå er å se nye muligheter og etablere nye kanaler eller plattformer

– Det viktigste aktørene i finansmarkedet kan gjøre nå er å se nye muligheter og etablere nye kanaler eller plattformer. Det har skjedd mye innen fintech. Dette gir nye muligheter, men det er også en helt annen konkurranse enn tidligere, fastslår han.

Styreleder i Spiir, Johan Lorenzen mener at deres løsning vil hjelpe samarbeidspartnerne deres å få tilgang til:

• Nye kundesegmenter
• Nye produkter
• Ny inntektskilder

Formålet med DNB Ventures er nettopp dette, å finne nye attraktive strategiske og finansielle muligheter for banken.

Det er viktig for oss at Spiir fortsatt skal styre selskapet og drive utviklingen

– Det er viktig for oss at Spiir fortsatt skal styre selskapet og drive utviklingen. Både vi og Danske Bank er minoritetseiere, men vil være representert i styret og gjennom dette bidra aktiv til å utvikle selskapet. På den måten får alle parter ta del i utviklingen slik at vi også kan lære underveis, sier Ohm Heskja.

Fondets fjerde investering

Spiir er DNB Ventures’ fjerde strategiske investering. DNB er allerede inne på eiersiden i Payr, FundingPartner og Luca labs.

Les også