HJERNENE BAK SUNBLOCK: F.v: Sander Nygaard, Didrik Villanger, Markus Sørland, August Færevik og Peter Rydland. Alexander Hovland var ikke til stede. Foto: Monika Kjendalen

Det var i sommerferien at de seks guttene fra Nesodden kom på ideen om en avtagbar solskjerm som skulle hjelpe mot nattesøvn og gjenskinn i pc-skjermer. Dette resulterte i ungdomsbedriften SunBlock som forrige uke ble tildelt flere priser under GründerExpo i Lillestrøm.

– Det startet vel egentlig med at jeg ikke fikk lov til å henge opp en permanent solskjerm foran vinduet på soverommet mitt. Etter å ha vært lenge ute i sola som man gjerne er på sommeren, er det deilig å kunne trekke seg litt tilbake i mørket. Jeg trengte noe enkelt, så jeg prøvde å henge opp en duk som jeg festet med teip. Og det funket jo ikke i det hele tatt, ler talsperson for gruppa, Didrik Villanger.

AVTAGBAR LØSNING: Med Sunblock får du en solskjerm som er tilpasset ditt vindu og som du enkelt kan ta opp og ned. Foto: Monika Kjendalen

Hadde entreprenørskap som fag

Da sommeren var forbi og gutta kom tilbake til skolebenken, var entreprenørskap et av fagene for det kommende semesteret. Her bygget de videre på ideen til Villanger, mens de fikk veiledning fra læreren sin.

Vi er de eneste på det norske markedet

– Etter hvert brukte vi mer tid på research på egenhånd enn hva vi gjorde på skolen, og fant fort ut at vi var de eneste på det norske markedet. De store persienne- og markiseleverandørene i dag har ingen avtagbare modeller, kun permanente, fortsetter Villanger.

Innovativ løsning for de som ønsker et helt mørkt rom

SunBlock er en avtagbar solskjermer som du enkelt kan feste på vinduet ditt med sugekopper i hvert hjørne. Skjermen bestilles etter mål, og blir dermed totaldekkende for hele vinduet. Produktet er primært for de som ønsker et helt mørkt rom, for eksempel de som jobber nattevakt og må sove på dagtid. Det kan også være for de som ønsker å sitte foran TV eller pc og ikke ønsker distraksjoner fra lyset.

– Leier man et sted er det ikke alltid lov til å skru i veggene, og det er heller ikke alle vinduer som er egnet for å ha gardiner og persienner. Med SunBlock får du et produkt som du klistrer opp og kan ta ned igjen med en gang, sier Markus Sørland.

Solskjermen er unik for brukeren, som selv kan velge et printet design etter eget ønske. Baksiden på skjermen er hvit, så den vil heller ikke være sjenerende for noen.

FLERE VALGMULIGHETER: SunBlock består av en PVC-duk som er 100 prosent lystett. Produktet har sugekopper i hvert hjørne og kan bestilles med design etter eget ønske. Foto: Monika Kjendalen

Sjekk ut nettsiden til SunBlock her

Lokalt samarbeid, kortreist produkt

Guttene forteller at det har vært store endringer underveis. I utgangspunktet ønsket de en type solskjerm som kunne regulere både lengde og bredde, men dette viste seg å bli for dyrt. De tok derfor kontakt med en lokal bedrift på Nesodden, ProShop AS, som viste seg villig til å hjelpe de unge entreprenørene.

– ProShop har vært utrolig behjelpelige, hvor vi også har vår mentor Harald Schie. De har hjulpet oss med alt fra utvikling av prototype og tilpasning av priser i næringslivet. Med tanke på printmuligheten har vi også mulighet til å komme oss til bedriftsmarkedet når det kommer til kommersielt bruk, sier Villanger.

– Det at SunBlock produses lokalt er noe vi er veldig stolte over. Det er en kvalitet over det hele, og at produktet vårt er kortreist tror vi kundene også setter pris på, legger Sander Nygaard til.

SATSER PÅ MARKEDSFØRING: Gutta bak SunBlock har egen nettside og er aktive på både Facebook og Instagram. F.v: Sander Nygaard, Didrik Villanger, Markus Sørland, Peter Rydland og August Færevik. Foto: Monika Kjendalen

3. Beste Ungdomsbedrift på GründerExpo

28. februar var guttene på GründerExpo, som holder til på Norges Varemesse i Lillestrøm. Her hadde de egen stand hvor de fremmet både produktet og bedriften.

– Dagen startet med de forhåndsinnsendte konkurransene, der vi fikk 2. plass for «Beste Kundeopplevelse på Nett». Dette er vi veldig stolte av med tanke på alle timene som har gått med på å utvikle nettsiden vår, forteller Villanger.

Etter en god start var det duket for å snakke med jurymedlemmene. Med hele 161 ungdomsbedrifter på stedet var konkurransen stor, men SunBlock gjorde det godt og stakk av med flere priser som blant annet 3. Beste Ungdomsbedrift. Villanger ble også kåret til 2. Beste Selger, som innebærer at han får dra til Canada i juli på Success Summit 2019.

– Det å bli kåret til 3. Beste Ungdomsbedriften av så mange påmeldte er veldig stort. Vi har arbeidet utrolig hardt, og det er veldig gøy å se at det gir resultater. Å få lov til å reise til Canada er også noe jeg ser veldig frem til, og jeg skal selvfølgelig representere SunBlock på seminaret.

FORNØYDE MED DAGEN: F.v: Didrik Villanger, Peter Rydland, Alexander Hovland og Markus Sørland. Foto: Privat

Crowdfunding via DNB

Gründerspirene er en av få ungdomsbedrifter som har prøvd seg på crowdfunding. For fremtiden er de avhengig av kapital, og har derfor meldt seg inn hos Startskudd.no der de kan ta i mot donasjoner. Planen deres videre er å fortsette å fremme SunBlock på markedet og verdiskapningen for potensielle investorer.

– Vi er avhengige av samarbeidspartnere for å kunne markedsføre nok til å nå segmentet vårt, og oppfordrer dermed både privatpersoner og bedrifter til å kontakte oss for en uforpliktende prat om samarbeid og rådgivning, avslutter Villanger.

Les også