– Velkommen til mitt smarthus!

Christian Bruno Størseth (23) åpner døren inn til leiligheten sin på Ryen i Oslo. Opp av lommen fisker han en Iphone og åpner en app.

– Dette er dashbordet. Her får jeg full oversikt over strømforbruket mitt, og kan styre alt av lys og varme i boligen, smiler Størseth fornøyd.

23-åringen er utdannet elektriker og vant til å forvandle boliger og næringsbygg til smarthus. Da han skulle pusse opp egen bopel, var han ikke i tvil om at han skulle installere smarte løsninger også her:

Viften på badet måler luftfuktighet, varmekablene i gulvet temperatur, mens brannvarsleren på soverommet aktiverer alaramlys samtidig som den uler og tekster Størseth om mulig brann.

Til sammen har løsningene i boligen kostet mellom 25.000 og 30.000 kroner.

– Jeg er veldig fornøyd og føler meg mye tryggere nå. Alt er jo overvåket. Drar jeg ut, har jeg fortsatt oversikt over det meste i boligen, sier han.

Selv balkongdøren varsler Størseth på mobilen dersom han glemmer å lukke den før han forlater hjemmet sitt.

– Der gjør at jeg har full kontroll. Men noen av løsningene er her kun for å se fint ut. Led-lysene i taket er bare dekor. De har ingen funksjon utover at det er kult, sier han.

(saken fortsetter under)

STYRER ALT: Christian Bruno Størseth har full kontroll på strømforbruket og kan styre varme og lys fra mobilen. Foto: Stig B. Fiksdal

Sparer energi og penger

Hva er det egentlig som gjør et hjem smart?

– Det er det forskjellige synspunkter på, sier Øystein Fischer Engebretsen, produktansvarlig for xComfort Eaton Norge, som har solgt smarte løsninger til norske hjem i rundt 20 år.

Engebretsen definerer smarthus-teknologi som smart styring av belysning, oppvarming, solskjerming, ventilasjon, teknisk utstyr, energistyring og sikkerhet – i kombinasjon med energilagring og fornybar energi.

– Ved hjelp av et kontrollsystem kan boligeiere enkelt holde oversikt over hjemmets smarte funksjoner, og sette huset i ulike modus avhengig av om du er hjemme, ute eller bortreist. Du kan installere løsninger som gjør det mulig å se hvor mange vinduer som står åpne, eller hvor mange lyskilder som er på, utdyper han.

Er du ekstra sikkerhetssøkende, kan overvåkingskamera og sensorer installeres – enten det er for å ferske innbruddstyver eller bli varslet om vannlekkasjer.

– Mange ønsker seg smarte løsninger for å holde øye med energiforbruk og strømtilførsel til ulike ting, som kjøleskap eller jacuzzi. Det kan du også spare mye penger på, sier Engebretsen.

(saken fortsetter under)

KONTROLL: Den lille boksen helt til venstre på veggen gjør det mulig å styre de ulike funksjonene i hjemmet fra mobilen. Foto: Stig B. Fiksdal

Etterspørselen er enormt voksende

I tillegg til de økonomiske, energibevisste eller trygghetssøkende, tar mange teknointeresserte kontakt for å høre mer om smarthus og smarthusteknologi.

Produktsjefen mener smarthus-teknologien passer for «alle» fordi løsningene kan dekke de fleste behov som oppstår i et hjem.

– Etterspørselen etter smarte løsninger fra privatpersoner er enormt voksende, bekrefter han.

– Hva koster det å etablere smarte løsninger i hjemmet?

– Det avhenger av størrelsen på boligen. Enkelt forklart kan vi si at produktene til et smarthus koster mer, men at utgiftene til elektrikeren og håndverkere blir mindre fordi du slipper å lage hull i fliser og lignende, sier Engebretsen.

Slik beskytter du teknologien

Til tross for at smarthus-teknologien kan bidra til å gjøre boligen tryggere i form av varsling og overvåking, kan alle apparater med en IP-adresse bli hacket. Dette gjelder også for smarthus.

De fleste smarthusløsninger har imidlertid passordfunksjoner og sikkerhetskonfigurasjoner som kan beskytte deg mot at andre tar kontrollen over det tilknyttede utstyret, forklarer Engebretsen.

– Vår anbefaling til alle smarthuseiere er å installere sikkerhetsoppdateringer som kommer, bytte ut standardpassordet med noe som bare de har kjennskap til, samt beskytte nettverket ditt med et avansert passord, sier han.

Tilbake i smarthuset på Ryen er Størseth svært fornøyd med muligheten til å overvåke og styre alt via mobilen.

– Det er mange som synes det er dyrt, men dette er egentlig en kostnad det kan være verdt å ta. Jeg er sikker på at smarte løsninger kan øke verdien på boligen din, sier han.

(saken fortsetter under)

INSTALLERER: Christian Bruno Størseth er elektromontør, og har selv installert de smarte løsningene i boligen sin. Foto: Stig B. Fiksdal

 

NY DINGS: Ved hjelp av et smart tilleggselement, kan Størseth styre fjernvarmen hjemme fra mobilen. Foto: Stig B. Fiksdal

 

SENSOR: Denne dingsen samler inn informasjon som sendes videre til mobilen din. Foto: Stig B. Fiksdal

Les også: Én gruppe nordmenn vil bruke 38.268 kroner på årets ferie

Få motiverende pushvarsler – og ni andre ting Spare-appen kan brukes til

Her er regnestykket som viser hvor mye tid betyr for sparepengene dine

Les også