Nye bedrifter

NY GRÜNDER-STATISTIKK: Aldri har det blitt etablert så mange bedrifter som nå. Foto: NTB Scanpix

Aldri har det blitt etablert så mange bedrifter som nå. Nye tall viser at det ble etablert 62 000 nye bedrifter i 2017. Det er en økning på tre prosent fra 2016 og totalt finnes det nå over 400 000 norske bedrifter.

Det etableres flest nye bedrifter innen ulike former for tjenesteyrker, bygg- og anleggsbransjen og varehandelen. I tillegg er Oslo, Akershus, Hordaland og Rogaland de fylkene der det er størst iver etter å starte bedrift.

77 prosent økning i nye bedrifter siden år 2000

I år 2000 ble det etablert 35 000 nye bedrifter og vi ser nå en økning på hele 77 prosent siden den gang. Det ble etablert flest nye bedrifter innen ulike tjenesteyrker. Dernest ble det etablert mange nye bedrifter i innen bygg og anlegg og varehandel.

– Fremtidstroen må være god når så mange ønsker å etablere seg, sier Benedicte Schilbred Fasmer, konserndirektør for DNBs bedriftsmarked.

Skal du starte bedrift? DNBs Oppstartloser hjelper deg helt gratis.

Det etableres flere enkeltpersonforetak enn aksjeselskap

Den nye statistikken viser også at flest etablerer enkeltpersonforetak, nærmere 3 av 5 etablerer en bedrift som dette. 2 av 5 starter aksjeselskap.

– Vi ser at veldig mange starter bedriften sin som et enkeltpersonforetak, men etter en tid går de over til å bli aksjeselskap. Redusert aksjekapitalkrav (30 000 kroner) er nok årsaken til dette, men de sosiale rettighetene man får som ansatt i et AS er også meget viktig for mange, sier Fasmer.

Benedicte Schilbred Fasmer nye bedrifter
Benedicte Schilbred Fasmer, konserndirektør i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Flere nedleggelser

Selv om det etableres flere og flere bedrifter, legges det også ned relativt mange. I 2017 ble 63 100 bedrifter lagt ned, noe som tilsvarer 14 prosent flere enn året før.

Gode råd for deg som vil starte for deg selv:

  1. Du må være 100 prosent dedikert til det du vil holde på med. For å lykkes må du bruke tid og energi.
    Lag en god forretningsplan. I planen beskrives blant annet forretningsideen, hvem som er kundene og konkurrentene, og hvordan bedriften skal markedsføres. Lag planer for økonomien og sett opp budsjetter og avklare hvordan bedriften skal administreres, finansieres og hvordan penger skal tjenes. Se flere gode tips til forretningsplan her.
  2. Oppstartkapital og egenkapital har du behov for – planlegg for stramme økonomiske tider. Det finnes ulike støtteordninger. Sjekk Innovasjon Norge for etablererstipend og ta kontakt med næringsetaten i din kommune for å høre om deres støtteordninger.
  3. Hold kostnadene nede. Hold kostnadene lave, skaff bedriften best mulig betalingsbetingelser og få inn utestående penger så raskt som mulig.
  4. Når bedriften er oppe og går, må du passe veldig godt på kontantstrømmene. Se på gapet mellom når du skal betale dine leverandører og når du får inn betalingene fra dine kunder. Innbetalinger av utestående fordringer og god kostnadskontroll vil sikre overlevelsen til din bedrift.
  5. Skaff deg medarbeidere eller rådgivere som har en annen kompetanse og ser problemstillinger fra en annen synsvinkel enn det du selv gjør.

Skal du starte AS? Slik gjør du det steg for steg

Gode råd for å unngå de vanligste feilene ved oppstart

Å starte bedrift gir fantastiske ringvirkninger. Her kan du se hva norske bedrifter bidrar med.

Merk: Tallene fra SSB omfatter alle nye foretak unntatt foretak innen primærnæringen og offentlige forvaltning.

Les også