I 2018 hjalp DNBs oppstartsloser mer enn 5.000 tusen oppstarts- og vekstselskaper med gode råd for oppstart og videre vekst. Totalt har oppstartslosene vært fødselshjelpere for mer enn 15.000 bedrifter siden 2014.
– 2018 var et år med veldig stor aktivitet for oppstartslosene. Aldri før har vi mottatt så mange henvendelser fra gründere og vekstselskaper, sier Olle Kronvall, som er én av oppstartslosene i DNB.
Mange vil bli konsulenter
Kronvall forteller at det er veldig mange ulike gründere som tar kontakt. Flere og flere kvinner ønsker å starte for seg selv. Mange gründere ønsker å starte nettbutikk, levere en tjeneste – ofte en tjeneste som kan kutte ut et mellomledd. Oppstartslosene får også mange henvendelser fra unge folk.
… lykkes ofte godt fordi de har nettverk og kunder
– I 2018 fikk vi mange henvendelser fra det vi kaller «levebrødsgründere». Dette er personer som har jobbet en stund som ansatt hos andre, men som nå ønsker å starte for seg selv, sier Kronvall.
Levebrødsgründerne lykkes ofte godt fordi de har nettverk og kunder, og starter opp i den bransjen de kjenner. Mange av disse gründerne er ingeniører, arkitekter og interiørdesignere og starter opp som konsulenter.
Buffer med penger
Oppstartslosen erfarer at mange oppstartere har få eller ingen økonomiske planer for bedriften sin.
– Skal du starte for deg selv må du ha en buffer med penger, slik at ikke pengene tar slutt etter den første måneden. Du må planlegge det økonomiske godt i forveien. Ta gjerne kontakt med oss tidlig så hjelper vi deg i gang, sier Kronvall.
DNB har nylig lansert appen Puls. Puls er et økonomisk styringsverktøy for små bedrifter som gir full oversikt over bedriftens økonomi.

Store ringvirkninger
I dag ble DNBs resultat for 2018 lagt frem. 2018 var året som ble bedre enn mange hadde fryktet, sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB. Han peker på de betydelige svingningene i de internasjonale finansmarkedene, som blant annet gav seg utslag i et bratt børsfall på slutten av fjerde kvartal.
– Norsk og internasjonal økonomi er i omstilling. Entreprenørskap og innovasjon er viktige suksessfaktorer i denne omstillingen. Derfor er det hyggelig å se at mange bedriftseiere investerer og satser. Vi hadde en vekst i utlån til norske bedrifter på over 20 milliarder kroner gjennom året. Disse bedriftene skaper også store ringvirkninger i samfunnet, sier Bjerke.
I 2018 sjekket over 70.000 bedrifter sine fantastiske Ringvirkninger. Vil du sjekke hvor store ringvirkninger din bedrift bidrar med i samfunnet, se her.